Matovič most már biztos miniszterelnök lesz, Zuzana Čaputová megbízta

2020. március 4. - 10:59 | Belföld

Igor Matovič szerdán délelőtt 10.45-kor megérkezett az államfőhöz, aki megbízást ad neki a kormányalakításra, miután pártja, az OĽaNO 25%-os eredménnyel megnyerte a parlamenti választást.

Matovič most már biztos miniszterelnök lesz, Zuzana Čaputová megbízta
Igor Matovič és Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

11 órakor a köztársasági elnök bejelentette, hogy megbízta Matovičot a kormányalakítással.

"Mindent megteszek azért, hogy Szlovákiának olyan kormánya legyen, amelyet a történelemkönyvekben az ország legjobb kormányaként fognak emlegetni" - mondta a leendő kormányfő. Hozzátette, hogy az új kormánynak reményt kell adnia az embereknek, a nyilvánosságnak pedig azt kell éreznie, hogy Szlovákia mindenkié.

Beszélt arról is, hogy Boris Kollár és pártja, a Sme rodina, nagyobb támogatást szerzett a választásokon, mint Andrej Kiska, illetve a Za ľudí, ezért kockázatos lenne őt kihagyni a koalíciós együttműködésből, főleg, ha a képviselői mandátumok számát is megnézzük a parlamentben.

Pillanatnyilag úgy tűnik, négypárti koalíció alakulhat, noha némelyeknek, például a Za ľudínak vannak még kifogásaik, elsősorban Boris Kollárral kapcsolatban. A párt elnöksége csütörtökön dönt arról, belép-e a koalícióba,

Abban az esetben, ha négypárti koalíció jön létre, az OĽaNO-nak, a Sme rodinának, a SaS-nak és a Za ľudínak alkotmányos többsége, 95 képviselője lesz a parlamentben. Matovič erre törekszik. Facebook oldalán is bizakodóan állt a mai nap elé:

Kapcsolódó cikkek:
Grendel Gábor vállalja, hogy közvetít a szlovákiai magyarok és a kormány között, de nem tartja magát liberálisnak, ahogyan azt Matovič állítja
Sulíkék bármilyen felállásban a kormány tagjai akarnak lenni
Kiska már most biztosította Matovičot arról, hogy nagy elvárásaik lesznek
Kollár a parlament elnöke akar lenni, Kiskának és a többi leendő partnerének is odaszúrt egyet

(parameter)