Matovič nacionalista elszólása is segítheti a Slovnaft perét az állam ellen

2023. január 16. - 10:59 | Belföld

A Slovnaft a washingtoni döntőbíróságon kérheti számon a szlovák államon a különadót, amelyet az olajfeldolgozó cégre szabtak ki. 

Matovič nacionalista elszólása is segítheti a Slovnaft perét az állam ellen
Illusztráció (Fotó: TASR)

Korábban:

Világi: Két eurónál is drágább gázolaj és több európai országban áruhiány jöhet február 5-e után - de talán nálunk lesz elég nafta

A parlament decemberben 94 szavazattal elfogadta a szolidáris adó bevezetését, ami elsősorban a Slovnaft extra adóztatását takarja. A kormány ezt azért akarta kivetni, hogy az ebből származó pénzt más ágazatokba pumpálja, amelyeket súlyosan érint az energiaválság és a megemelkedett költségek. A képviselők 55 százalékos különadót vetettek ki a cég extrahasznára, ami az orosz és a nyugati kőolaj ára közti nyereségből származik. Az eredeti javaslat 70 százalékos adókulcsot tartalmazott volna, az adókulcs csökkentését az SaS javasolta. Azt is elfogadták, hogy az adót csak korlátozottan, egy évig szedhetik be - az eredeti javaslatban viszont még az szerepelt, hogy 2025-ig. Ezt az intézkedést ugyan a Slovnaft is értékelte, a pertől nem állt el, továbbra is dolgoznak a keresetükön - írja a Denník E.

A Slovnaft a keresetében nemcsak a különadó magassága szerepel majd, de a prezentálása is. A Denník E szerint felhasználják benne Igor Matovič korábbi pénzügyminiszter kijelentését, aki pedig azt mondta, hogy ezáltal Szlovákia legalább több pénzhez jut a cég magyar anyavállalatától.

"Jogászaink a törvény elfogadása teljes, leginkább parlamenti folyamatát kielemzik, ahol a volt pénzügyminiszter az intézkedést úgy is prezentálta, mint a magyar anyavállalat elleni határozatot. Éppen ez az a szempont, amely alapján úgy gondoljuk, a keresetünk sikeres lehet" - fogalmazott Anton Molnár, a társaság szóvivője.

Keresetük előkészítésénél élnek a globális kőolajkonszern, az Exxon Mobil hasonló, Európai Unió elleni beadványával. A cég már decemberben beperelte az EU-s vezetést, amely azt javasolta a tagállamoknak, hogy az energiaválság költségeinek egy részét a kőolajipar megadóztatásával fedjék ki. Ennek háttere, hogy az ukrajnai háború kirobbanása után bevezetett szankció miatt az orosz kőolaj ára lecsökkent, amely vállalatok viszont az orosz olajat dolgozzák fel, extanyereségre tesznek szert.

A Slovnaft szóvivője is megjegyezte, hogy az EU szervei túllépték a hatáskörüket és ezek az intézkedések kontraproduktívak lesznek.

A Slovnaft egyébként azt veti az állam szemére, hogy annak ellenére vezettek be (70%-ról lecsökkentve) 55%-os különadót, hogy az EU 33% feletti adót javasolt, számos országban viszont ezt nem haladták meg nagyobb mértékben. Németországban például pont ennyi, Ausztriában pedig 40%, és mindkettő olyan ország, ahol a Slovnaft is kereskedik a készítményeivel.

A Slovnaftnak emellett egy olyan időszakban kell számolnia ezzel az adóval, amikor a háború miatt az orosz kőolajra bevezetett embargó miatt máshonnan származó olaj feldolgozására kell átállniuk. A jövőben az orosz kőolaj csupán a 40%-át alkothatja a feldolgozott mennyiségnek. Ez az egész kb. 200 millió eurós kiadást jelent a társaságnak.

A cég azzal is érvel, hogy az előző évek nyereségeit a készítményei könyezetbarátabbá tételére szerette volna fordítani, ez azonban így kevéssé fog sikerülni.

Figyelmeztetnek arra is, hogy az Oroszországon kívülről származó kőolaj esetében nemcsak maga a nyersanyag, de annak szállítása is drágább lesz. Az óceánon át érkező tankhajókból például az Adriától a horvátországi kőolajvezetéken keresztül érkezik majd az olaj, az azt üzemeltető horvát Janaf viszont nemrég azt közölte, hogy hétszeresére növeli az illetékeit.

A Slovnaft felhívta a figyelmet arra is, hogy ha túlságosan megadóztatják a nyereségét, akkor nem tudnak majd elegendő üzemanyagot gyártani a szlovák, de külföldi piacaikra sem.

Közölték azt is, hogy az orosz kőolajból származó nyereségen osztoznak a gépjárművezetőkkel, miután az egész tavalyi évben 10-20 centtel olcsóbb volt az üzemanyagok ára a töltőállomásaikon, mint Nyugat-Európában. A Slovnaft szerint havonta ezáltal mintegy 40 millió euró maradt a járművezetők zsebében.

A kormány már korábban úgy reagált a Slovnaft keresetére, hogy nem tart attól, hogy pert veszítene, mivel legitim céllal szedik be a különadót, mégpedig hogy ebből segítsék azokat az ágazatokat, amelyeket az energiaválság leginkább sújt. A kormány mintegy 400 millió euróra számít ebből az adónemből.

(Denník E)