Matovič: Nagyon nehéz lesz elfogadni a költségvetést, önszántamból biztosan nem mondok le

2022. szeptember 25. - 15:18 | Belföld

A 2023-as költségvetés elfogadása nagyon nehéz lesz, és nem zárható ki az a forgatókönyv sem, hogy végül nem fogadják el. Ezt Igor Matovič pénzügyminiszter ismerte el az RTVS O 5 minút 12 című vasárnapi beszélgetős műsorában, aki kizárta, hogy önként lemondna pozíciójáról.

Matovič: Nagyon nehéz lesz elfogadni a költségvetést, önszántamból biztosan nem mondok le
Igor Matovič (TASR)

Az „év törvénye“ elfogadásakor Matovič attól tart, hogy a költségvetési tárgyalás megakadhat, ha az SaS képviselői csatlakoznak az ellenzékhez. „Az utolsó pillanatig hiszek abban, hogy ebben a kritikus helyzetben nem lesz politizálás, és sikerül legalább néhány felelős képviselőt találni, aki nem hagyja hoppon maradni az embereket” – mondta a miniszter a kialakult helyzet kapcsán.

Elismeri, hogy a költségvetés el nem fogadása előrehozott választásokhoz vezet. „Ezek után a költségvetési előirányzat nem tartható fenn“ – mondta. Azt azonban kizárta, hogy előzetes megállapodást kötnének a Tomáš Taraba körüli független képviselőkkel. „Nem tudok semmilyen megállapodásról“ – jelentette ki.

Erik Tomáš, a parlament Szociális Bizottságának tagja, a Hlas-SD párt alelnöke a televíziós vitában kijelentette, hogy a Hlas-SD képviselői nem támogatják a költségvetés tervezetét. „Célunk, hogy előrehozott választások legyenek. Ennek a kormánynak a lehető leghamarabb véget kell vetni” – hangsúlyozta.

Tomáš azonban úgy gondolja, hogy az OĽaNO már egyeztetett a kisebbségi kormány támogatásában és javaslatokról, így a költségvetésről is. Erre enged következtetni a képviselők egy csoportjának magatartása, miután szóba került Taraba perlamenti alelnöknek való jelölése. Tomáš szerint a Hlas nem támogat egy ilyen javaslatot. „Nem fogunk szentesíteni egy olyan házasságot, amely állítólag hatalmon tartja a kormányt” – érvel.

A miniszter maga biztosította a műsorban, hogy ő maga nem mond le posztjáról. Ha azonban fellebbezés érkezik a plenáris ülésen, azt mondja, hogy az SaS meghívást kap a koalícióba való visszatérésre. „Bármilyenek is legyenek, a képviselőknek továbbra is van egy része, aki demokratikusnak érzi magát, és nem segíti a maffiát és a fasisztákat a kormány megdöntésében a legnagyobb válság idején“ – magyarázta.

TASR