Matovič nagyot nyert a kormányalakítással, de a kormányzással nagyot bukhat

Lajos P. János | 2020. március 19. - 17:52 | Vélemény

Szombattól, vagyis három héttel a választások után új kormánya lesz Szlovákiának. A hír mindenképpen pozitív, hiszen egy világjárvány kellős közepén vagyunk, amikor az a legkevésbé kívánatos, hogy hosszú ideig felelős és kompetens kormányos nélkül maradjon a hajó.

Matovič nagyot nyert a kormányalakítással, de a kormányzással nagyot bukhat
Fotó: TASR

A kormányalakítás azonban a pártok közti viszonylag nagy összhang ellenére sem volt zökkenőmentes. Már megvan az első áldozat is: Andrej Kiska nem lesz képviselő sem a pénteken összeülő új parlamentben, és a koalíciós tárgyalásokból is teljesen kivonta magát. Természetesen egy betegség mindent megváltoztat, de Kiskának nem ártana eldöntenie, hogy megy vagy marad. Az ugyanis nem a legjobb megoldás, amikor egy pártelnök annak ellenére is a helyén marad, hogy sem a koalíciós tárgyalásokon nem vesz részt, sem az új kormány munkájában nem vállal feladatot, és még parlamenti képviselő sem lesz. Akkor miért ő a pártelnök?

A koalíciós tárgyalás egyértelműen Igor Matovič forgatókönyve alapján zajlott, ennek megfelelően vitathatatlanul az OĽaNO a tárgyalások győztese.

Matovič megtartotta magának a legerősebb tárcákat – a pénzügyminisztériumot, a belügyminisztériumot és a védelmi minisztériumot –, pedig a Sme rodina és az SaS is magának akarta ezek közül legalább az egyiket.

Ilyen eredmény mellett Matovič kénytelen volt elvállalni az időzített bombaként ketyegő egészségügyet. Ez a tárca békeidőben is életveszélyes, világjárvány idején pedig csak veszíteni lehet vele.

Az SaS ugyan bukta a pénzügyi tárcát, de kibokszolt magának egy gazdasági miniszterelnök-helyettesi posztot a gazdasági minisztériummal együtt, és így három tárcát irányíthat, pedig a tárgyalások kezdetén csak kettőre számíthatott. Richard Sulík végül elégedett lehet az eredménnyel, még ha nem is lesz pénzügyminiszter. Az oktatási tárca ugyan nem lesz könnyű feladat, de ha az SaS tényleg reformot akar, akkor itt megvalósíthatja.

(1/4) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: