Matovič nem akarja, hogy eltöröljék a szlovák zenei kvótát

2021. október 15. - 17:34 | Belföld

A kereskedelmi rádiókban sem lenne szabad eltörölni a szlovák zenei kvótát. Ezt Igor Matovič pénzügyminiszter és az OĽANO vezetője jelezte, aki a közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy csütörtökön (október 14.) Natália Milanová (OĽANO) kulturális miniszterrel találkozott, akit arra kért, hogy „a kulturális minisztérium felejtse el a 25 százalékos kvóta eltörlését”.

Matovič nem akarja, hogy eltöröljék a szlovák zenei kvótát
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Matovič emlékeztetett: a kvóták a kezdeti bírálatok ellenére beváltak.

„Bár sokan morogtak, az eredmény számít – a bíróságok jóváhagyták, a rádiók megszokták, a szlovákiai művészeknek több pénzük van… És az emberek is több szlovákiai zenét akarnak a rádióban”

– mondta a volt kormányfő.

Matovič arra is figyelmeztetett, hogy a hazai alkotások ilyen formájú támogatása megalapozott az állam részéről. A kvótákat érintő változtatások visszavonására Matovič a csütörtöki találkozójukon kérte meg Milanová miniszter asszonyt. „Megkértem, hogy a kulturális minisztérium felejtse el a 25 százalékos kvóta eltörlését. Még akkor is, ha mindketten nagyon jól tudjuk, hogy csak idő kérdése, hogy mikor fogja valaki Brüsszelből erőltetni a változtatást” – írta

A szlovákiai zeneszámok kötelező mértékének az eltörléséről szóló javaslat, amely a kereskedelmi rádiókat érintené, a készülő törvénymódosítások részét képezi. A javaslat szerint a kötelező szlovák zenei kvóta csak az RTVS esetében maradna meg az eddigi 35 százalékos arányban.

A 2016 áprilisától életbe lépett szabályozás jelenlegi formája szerint a kereskedelmi rádióknak a teljes játékidő legalább 25 százalékában szlovákiai zenét kell szolgáltatniuk. Ez az arány az RTVS esetében 35 százalék. Az arány megállapításakor csak a reggel 6:00 és 24:00 óra közötti időszakban elhangzó zeneszámokat veszik figyelembe.

TASR