Matovič nem akarja Richard Sulíkot az egészségügyi tárca élére

2021. február 24. - 19:33 | Belföld
Matovič nem akarja Richard Sulíkot az egészségügyi tárca élére
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter javaslatát, hogy ő vegye át a tárca vezetését, abszurdnak, "rossz viccnek" nevezte.

A miniszterelnök továbbra is Sulíkot okolja a rossz járványügyi helyzet miatt. Hozzátette: egészségügyi minisztert csinálni belőle olyan lenne, mint "kecskére bízni a káposztát".

"Richard Sulík okozta ezt a poklot, amelyben élünk"

– jelentette ki a kormányfő, hozzáfűzve: a miniszter javaslatát "arcátlanságnak", "rendkívül rossz viccnek" tartja.

Hozzátette: amikor felajánlotta Sulíknak az egészségügyi tárcát a gazdasági tárcáért cserébe, az SaS elnöke "nagyon gyorsan visszahőkölt". Matovič szerint a miniszterelnök-helyettesnek nincs "morális joga" bírálni Krajčít.

A kormányfő felidézte, hogy Krajčí karácsony előtt a lockdown jóváhagyására kérte Sulíkot, ő azonban csak 2020. december 21-től vezette volna be azt, hogy az embereknek legyen elég idejük ajándékokat vásárolni. Ismét a gazdasági miniszter szemére vetette azt is, hogy képtelen volt idejében beszerezni az antigén teszteket. Matovič szerint Sulík a szerdai javaslatával "populista módon" el akarta hárítani a felelősséget a több ezer halálesetért.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Krajčí az az ember, aki az emberek életét és egészségét védelmezte, míg Sulík december közepén is az éttermek, bárok és üzletek megnyitásáért harcolt. Hozzátette: meg fogja védeni az egészségügyet a pénzügyi csoportok befolyásától.

Azt, hogy a Za ľudí is bírálta Krajčít, Matovič azzal magyarázza, hogy a koalíciós párt néhány tagja is igényt formált az egészségügy-miniszteri posztra, de végül nem jártak sikerrel. A miniszterelnök szerint a lockdown és a COVID automata azért nem működik, mert sokan ignorálják az óvintézkedéseket.

"A felelősség mindannyiunk vállát nyomja"

– fogalmazott. Hozzáfűzte: a rendfenntartó erők nem rendelkeznek elegendő kapacitással ahhoz, hogy ötmillió emberre rá tudják kényszeríteni a szabályok betartását.

Zárásképpen kijelentette: a koalíció nem maradna fenn sokáig, ha minden miniszter "gyermeteg megnyilvánulása" után javasolná valakinek a leváltását.

TASR