Matovič nem akarta megkockáztatni, hogy a vasárnapi zárvatartás miatt az SaS kilépjen a koalícióból

2020. június 19. - 15:40 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő nem akarja megkockáztatni, hogy az SaS a kiskereskedelmi boltok vasárnapi zárva tartása miatt kilép a koalícióból. Ezt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette ki az új típusú koronavírussal összefüggésben hozott óvintézkedések további lazítása után.

Matovič nem akarta megkockáztatni, hogy a vasárnapi zárvatartás miatt az SaS kilépjen a koalícióból
Fotó: TASR

Richard Sulík, az SaS elnöke hosszabb ideje szorgalmazta, hogy az üzletek ismét nyitva tarthassanak vasárnap is.

A kormányfő szerint érvényben van az a koalíciós megállapodás, hogy nem fogják erőltetni a vasárnapi zárva tartást, amennyiben nem születik erről egyezség a koalíción belül.

„Szívemből kívánom a szabad vasárnapot, de az országért vállalt felelősség azt diktálja, hogy a vasárnapi zárva tartást ne rendeljük Szlovákia maffiától való megtisztításának közös érdeke fölé. Nem fogjuk megkockáztatni, hogy az SaS ezt ürügyként használja fel a koalícióból való kilépéshez. (…) Ugyanakkor hiszem, hogy meg fogom tudni győzni Richard Sulíkot, és megtesszük ezt a lépést”

– mondta Matovič, aki elsősorban az elárusítónők, az édesanyák miatt szorgalmazza a szabad vasárnapot, hogy ezt a napot a családjukkal tölthessék.

Azt a felvetést, hogy az alkalmazottak lelkiismereti okokra hivatkozva tagadhassák meg a vasárnapi munkavégzést, Matovič szamárságnak nevezte. „Egy pozsonyi elárusítónő talán hivatkozhatna lelkiismereti okokra, mert ha a munkáltató emiatt elbocsátja őt, hamar talál új állást” – jegyezte meg a kormányfő, utalva rá, hogy a gazdaságilag elmaradottabb régiókban ez nem így működik.


(TASR)