Matovič nem küldené hétfőtől iskolába a gyerekeket, és szerinte elkövettek egy hibát is az intézkedések kapcsán

2022. január 9. - 14:33 | Belföld

A pénzügyminiszter szerint katasztrofális következményei lesznek az omikronnak.

Matovič nem küldené hétfőtől iskolába a gyerekeket, és szerinte elkövettek egy hibát is az intézkedések kapcsán
Fotó: TASR

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter a TA3 vasárnapi politikai vitaműsorában beszélt a járványellenes intézkedések enyhítéséről.

A tárcavezető szerint egyenesen hiba a kultúra részleges újraindítása. Mint ismert, a kormány pénteki online ülésén született döntés alapján hétfőtől OP rezsimben megtarthatók a kulturális rendezvények, az oltottak és covidon átesettek mehetnek koncertre, színházba és moziba. Ezzel összefüggésben megismételte az omikron elterjedésének veszélyét.

A kormányülésen olyan egyezség született, hogy a kulturális rendezvények kapacitása 50 fő lesz, és azok vehetnek részt, akik már túl vannak két oltáson vagy az elmúlt 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen - erről a kulturális minisztérium tájékoztatott pénteken délelőtt. A döntés egyfajta reakció a „Nyissuk meg a kultúrát“ (Otvorme kultúru) nevű kezdeményezésre, melyre nemcsak Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter, de más kormánytagok is reagáltak.

Matovič arra is kitért, hogy ha rajta múlt volna, nem nyitnának ki az iskolák hétfőtől.

„Maradhattak volna még inkább három hétig az online oktatásnál. Most még kihasználjuk ezt a két-három hetet, aztán meg pánikolni fogunk, mert nem fogjuk tudni, hogyan lassítsuk a hullámot” – jelentette ki, hozzátéve, szerinte az omikronnak katasztrofális következményei lesznek.

Az oltás kötelezővé tétele kapcsán elmondta, továbbra sem ellenzi, sőt, elképzelhetőnek tartja, ha más módon már nem tudják megmenteni az emberi életeket. Az OĽaNO elnöke elsősorban kor alapján vezetné be a kötelező oltást, tehát a 60 éven felülieknek, nem pedig hivatás szerint.

A műsorban Matovič ismét bírálta Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, mint fogalmazott, az államfő aláássa az ember kormányba és a miniszterelnökbe vetett bizalmát, amikor megkérdőjelezi Eduard Heger autoritását.

Kapcsolódó cikk:
Matovič nem hajlandó részt venni Kollár kerekasztalán az előrehozott választásokról

(TASR/DenníkN)