Matovič nem zárja ki a teljes blackoutot, és agyonbüntetné az egyik SaS-es minisztert

2020. április 1. - 12:22 | Belföld

A kormányfő nem zárta ki, hogy bevezethetik az ország teljes leállítását, mint ahogy az Kína csinálta Vuhan városával.

Matovič nem zárja ki a teljes blackoutot, és agyonbüntetné az egyik SaS-es minisztert
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Ez Igor Matovič értelmezésében azt jelentené, hogy bevezetnék a rendkívüli állapotot, néhány hétre mindent leállítanának az országban, beleértve a termelést minden üzemben, és kijárási tilalom is életbe lépne, katonai fegyelemre volna szükség, de azt követően visszaállhatna a rend, a gazdaság ismét működésbe lépne, és újra kinyithatnának az iskolák is.

Matovič szerint egy vagy két hét múlva megszülethetne erről a döntés, de csak abban az esetben, ha mindenki úgy látja, hogy ez a helyes lépés.

Azzal viszont nem ért egyet, amit az SaS-es oktatásügyi miniszter, Branislav Gróhling jelentett be kedden, hogy megnyitnák az iskolai étkezdéket, ahol diákok és nyugdíjasok is étkezhetnének. Szavai szerint Ján Mikas tiszti főorvos legfeljebb ételkihordás céljából hagyná jóvá a konyhák megnyitását, hasonlóképp a többi étteremhez, de ott nem étkezhetne senki.

Gröhling korábbi közlése szerint a hét végéig megszülethetne egy ilyen döntés, és meghatároznák, milyen szigorú körülmények között üzemelhetnének az étkezdék, amivel a szociálisan hátrányos helyzetűek étellel való ellátását is biztosíthatnák. A konkrét étkezdék megnyitásáról a végső döntés azonban a helyi önkormányzatok kezében maradna.

Újságírói kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy az oktatásügyi miniszter kedden maszk nélkül állt ki az újságírók elé, Matovič azt válaszolta, reméli, a lehető legmagasabb büntetést kapja ezért.

A szájmaszk hordása pillanatnyilag kötelező, ennek megszegéséért a közegészségügyi hivatal 1659 eurós bírságot is kiszabhat.

(parameter)