Matovič nem zárta ki, hogy teljesen le kell majd állítani az ország működését

2020. november 7. - 14:34 | Belföld

A szlovák kormányfő egy szombati interjúban beszélt az úgynevezett lockdownról, azaz az ország leállításáról.

Matovič nem zárta ki, hogy teljesen le kell majd állítani az ország működését
Fotó: TASR

Erre abban az esetben kerülne sor, ha az emberek drasztikusan felelőtlenül viselkednének, amit azonban Igor Matovič nem feltételez. A közszolgálati rádió Szombati párbeszéd (Sobotné dialógy) című műsorában a miniszterelnök megjegyezte: "Csak együtt tudjuk ezt elrontani, ha úgy viselkedünk, ahogy nyáron, mintha semmi nem veszélyeztetne minket és még a szájmaszkunktól is megválunk".

Matovič azt sem zárta ki, hogy később sor kerülhet az országos tesztelés egy újabb fordulójára.

"Ha szabadabb életről ábrándozunk, akkor egy nagy csapást kell mérnünk. Úgy gondolom, hogy egy össztársadalmi vita alakul majd ki az elkövetkező napokban, hogy eldöntsük, milyen úton haladjunk tovább. Hogy leállítsuk-e az országot vagy pár hét múlva ismét belevágjunk egy tömeges tesztelésbe"

- vázolta fel a lehetőségeket a kormányfő, aki úgy véli, az országos tesztelés második fordulója - ami szombaton reggel kezdődött - gond nélkül folytatódik, 90 százalékban ugyanazok az emberek dolgoznak a mintavételi pontoknál. Matovič megjegyezte, belátható időn belül előírják azt a kötelezettséget, hogy az ország területére csak negatív teszteredménnyel lehet majd belépni. Azokat, akik ilyennel nem rendelkeznek, a határátkelőkön antigénteszttel kivizsgálhatják majd.

TASR