Matovič nemcsak a szlovák tudósokat, de a diplomatákat is felhergelte, utóbbiakat pedig különösen az őt kísérő Gyimesi

2021. április 10. - 10:49 | Belföld

Ivan Korčok (SaS) szlovák külügyminiszter rendkívül szokatlannak nevezte, hogy a szlovák pénzügyminiszter, Igor Matovič (OĽaNO) és a magyar kormány képviselőinek találkozóján nem volt jelen a szlovák külképviselet egyik diplomatája, kiváltképp úgy, hogy a magyar külügyminiszter volt az egyik tárgyalópartner.

Matovič nemcsak a szlovák tudósokat, de a diplomatákat is felhergelte, utóbbiakat pedig különösen az őt kísérő Gyimesi
Ivan Korčok (Fotó: TASR)

"A szlovák diplomácia professzionális és lojális az ország érdekeihez. Ezért nem látom okát, hogy megkerüljék a külföldi szolgálati utak során. Határozottan kiállok a szlovák külügyi szolgálat mellett és bízom benne, hogy a kormányból ezzel nem vagyok egyedül" - jegyezte meg.

Mindemellett elhatárolódott Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselőjének szavaitól, aki azt mondta, hogy a szlovák diplomácia távolmaradása volt a feltétele a tárgyalások sikerének. "Ez súlyos vád a szlovák diplomáciai szolgálattal szemben. Helyénvaló a kérdés, miről szólhattak a tárgyalások Budapesten, amelyeken jelen lehetett a szlovák diplomáciát hosszú ideje rágalmazó parlamenti képviselő és nem vehetett részt ezeken a tárgyalásokon egyetlen szlovák diplomata sem" - vélekedett.

(TASR)