Matovič nyugtatgatja a kiakadt dokikat, mindenki kap az 50 millióból, aki vásárra vitte a bőrét

2020. augusztus 18. - 20:09 | Belföld

Minden olyan egészségügyi alkalmazott, aki a járvány kitörése után kockázatos körülmények között, az ún. élvonalban dolgozott, az orvosokkal együtt pénzjutalomban részesül. Ezt Igor Matovič kormányfő közölte a közösségi oldalán azt is hozzátéve, hogy ebben állapodtak meg Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel. A kormányfő még hétfőn azt állította, hogy az orvosok nem kapnak pénzjutalmat. Erre a dokik morogni kezdtek, ami meghozta a gyümölcsét. 

Matovič nyugtatgatja a kiakadt dokikat, mindenki kap az 50 millióból, aki vásárra vitte a bőrét
Fotó: tasr

„Eddig csak az egészségügyi nővérekről beszéltünk, végül azonban a betegszállítókról, a mentősökről, az egészségügyi szállítási szolgáltatás alkalmazottairól és az orvosokról is szó van” – írta Matovič. A kormányfő elmondta: azt gondolta, hogy a nővéreken kívül a többi egészségügyi dolgozó egy másik pénzcsomagból lesz kifizetve.

„Marek azonban elmagyarázta nekem, hogy „a másik csomag” csak a regionális egészségügyi hivatalok alkalmazottainak van fenntartva,

illetve a megbízási szerződésre dolgozóknak, akik a kapcsolatok felderítéséhez nélkülözhetetlenek” – így Matovič.

Az egészségügyi minisztérium szerint minden olyan egészségügyi alkalmazottat köszönet illet, aki a járvány idején az ún. élvonalban dolgozott. „Miután döntöttem a közegészségügyi alkalmazottak, epidemiológusok, közegészségügyi ellenőrök pénzjutalomban részesítéséről, most el kell dönteni, hogy az elkülönített összeget hogyan osszuk el igazságosan az orvosok, egészségügyi nővérek, betegszállítók, mentősök, az egészségügyi szállítási szolgáltatás alkalmazottai, vagyis minden olyan egészségügyi alkalmazott között, aki az élvonalban harcolt a koronavírus ellen” – állapította meg Krajčí.

A miniszter egyúttal arról biztosított mindenkit, hogy a kormányfő által elkülönített pénzeszközöket igazságosan fogják elosztani. „Jelenleg a jutalmak konkrét összegének a megállapításán dolgozunk, illetve ezek kifizetésének módját állapítjuk meg” – tette hozzá Krajčí. A kormányfő pénteken tájékoztatott arról, hogy az állam 50 millió eurót különít el az élvonalban dolgozók részére, vagyis azoknak, akik a járvány kitörése után kockázatos munkakörülmények között dolgoztak. Akkor azt mondta, hogy a pénzt az orvosok, egészségügyi nővérek, katonák, rendőrök és a szociális intézetek alkalmazottai között fogják szétosztani. Hétfőn azt közölte, hogy az orvosok nem kapnak pénzjutalmat.

A kormányfő hétfői kijelentésére az orvosok különböző szervezetei reagáltak. A Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) komoly aggodalmát fejezte ki a kormányfő élvonalban dolgozó egészségügyi alkalmazottakkal kapcsolatos kijelentéseivel, illetve az egészségügyi minisztérium sajtóbeli kommunikációjával kapcsolatban. Mint elmondták, csalódtak a kormányban és elkedvetleníti őket annak érdektelensége.

TASR