Matovič orra előtt nem csapták be az oroszok az ajtót, most meg Orbánnal megy egyeztetni a vakcinákról

2021. április 9. - 11:09 | Belföld

Igor Matovič exkormányfő rövid tájékoztatást tartott arról, hogy mi a helyzet az egyre nagyobb kavarodás főszereplőjévé váló Szputnyik V vakcinákkal kapcsolatban. A jelenlegi pénzügyminiszter éppen csak megérkezett Moszkvából és már megy is Budapestre, hogy Orbán Viktor kormányfővel és Szijjártó Péter külügyminiszterrel is egyeztessen az orosz oltóanyaggal összefüggésben.

Matovič orra előtt nem csapták be az oroszok az ajtót, most meg Orbánnal megy egyeztetni a vakcinákról
Fotó: TASR

Matovič elmondta, hogy az oroszoknál elérte, Moszkvában nem csapták be teljesen előttünk az ajtót, de erről többet egyelőre nem akart mondani. A legerősebb kormánypárt vezetője a sajtó munkatársainak kérdésére nem válaszolt.

Ahogy arról beszámoltunk, az oroszok szerződést bontottak Szlovákiával és visszakérik az országba március elején leszállított és azóta is érintetlen 200 ezer Szputnyik V oltóanyagot, mert úgy vélik, a szlovák fél tisztességtelenül járt el. Szerintük az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal egy illetéktelen laboratóriumot bízott meg a szer tesztelésével.

Az orosz vádakat a hazai szakhatóság nem érti, hiszen a Szputnyikot a Szlovák Tudományos Akadémia egyik intézetében ellenőrizték, és a két ország közötti vakcinaszerződés titkosítása miatt nem is lehetett tudomásuk arról, hogy a tudományos intézet valamilyen fura oknál fogva nem vizsgálhatná meg a gyógykészítményt. Ráadásul a szlovákiai hivatal azt is nehezményezi, hogy a Szputnyik V gyártója nem adta át az oltóanyag értékeléséhez szükséges adatok túlnyomó többségét, továbbá kiderült az is, hogy a Szlovákiába érkezett vakcinák nem azonosak azokkal, amelyeket az európai gyógyszerészeti hatóságnak küldtek ellenőrzésre.

Matovič a Facebook-oldalán korábban jelezte, a hazai "Szputnyik-ellenességgel" kapcsolatban szívesen leírná őszintén, milyen disznóságokra képes valaki annak érdekében, hogy elérje a piszkos célját, de most inkább megpróbálja megakadályozni, hogy Szlovákia végérvényesen elessen az orosz vakcinától. Csütörtökön este Matovič azt is jelezte, nem adja fel könnyedén a harcot és majd pénteken délelőtt elmondja mindazt, amit erről szerinte tudni lehet.

(para)