Matovič pénteken távozik posztjáról, de előtte még az SaS-t támadta; az elfogadott költségvetéssel elégedett Heger és Sulík is

2022. december 22. - 15:33 | Belföld

A Heger-Sulík megállapodás alapján elfogadott költségvetéssel az SaS és az OĽaNO is elégedett. Az SaS annak örül, hogy sikerült minden feltételüket elfogadtatni, az OĽaNO szerint viszont szinte változatlan formában fogadta el a parlament a beterjesztett költségvetést. Eduard Heger és Richard Sulík keddi megállapodásának része volt az is, hogy Igor Matovič távozik a pénzügyminiszteri posztról, erre pénteken kerül sor.

Matovič pénteken távozik posztjáról, de előtte még az SaS-t támadta; az elfogadott  költségvetéssel elégedett Heger és Sulík is
Fotó: TASR

Alkotmányos többséggel, 93 képviselő szavazatával fogadta el csütörtökön a parlament a 2023. évi állami költségvetést. A jogszabályt az OĽaNO, a Sme rodina, a Za ľudí és az SaS képviselői támogatták, beleértve azokat is, akik korábban már elhagyták pártjukat. Igennel szavaztak az OĽaNO-ból kivált polgári-demokratikus platform képviselői, az SaS-ből kilépett Martin Klus is. A Smer és a Hlas képviselői tartózkodtak, a szélsőséges képviselők pedig vagy ellene szavaztak, vagy nem vettek részt a szavazáson.

Óriási hiány, 10 milliárddal több kiadás

Marcel Klimek, a pénzügyminisztérium államtitkára kiemelte, hogy a költségvetés sarokszámai nem változtak: maradtak a bevételek, és a kiadások is, így nem változik a hiány sem. 2023-ban 35,040 milliárd lesz a kiadási oldal nagysága, ez 9,592 milliárddal több, mint, ami az ideiben szerepelt. A növekedés arányait tekintve 37,4 százalékos az idei évhez képest.

A kormány bevételei jövőre 26,699 milliárdot tesznek ki, vagyis 8,3 milliárd euró lesz a hiány, ennyivel nő az államadósság. A hiány százalékosan kifejezve 6,44 százalék, ami az ideihez képest 1,5 százalékpontos emelkedést jelent.

A költségvetés tartalmazza a pedagógusok bérének emelkedését – egész évben 23,2% –, az egészségügyi dolgozók bérének emelkedését, a nyugdíjvalorizációt – 11,8 százalék januártól – és a „családtámogatási csomagot”, ami a pénzügy szerint 1,1 milliárd euróba kerül majd jövőre. Az energiaárak támogatására mintegy 3,5 milliárd eurót szán a kormány.

Sulík: már szeptemberben megállapodhattunk volna

Richard Sulík, az SaS elnöke elismerte, hogy a költségvetés hiánya hatalmas, mintegy 8,3 milliárd euró, GDP arányosan 6,44 százalék. Ennek ellenére elégedett a parlamenti szavazással.

„Minden a megállapodásnak megfelelően folyt, nehéz szavazás volt, mert több törvény is kapcsolódott hozzá, de minden fél tartotta a megállapodást – mondta a szavazás után Sulík. – A politikában így kellene működnie, kár, hogy nem működött minden így a koalícióban korábban is.”

Szerinte ugyanis ilyen feltételek mellett már szeptemberben el lehetett volna fogadni a költségvetést. „Szeptemberben ugyanezek voltak a követeléseink, amelyeket most sikerült elfogadtatni” – mondta Sulík.

A legfontosabb eredményüknek tartja, hogy a vendéglátóipar egész évben csökkentett, 10 százalékos áfát fizet majd, emellett sikerült megszüntetniük a rádió és televízió üzemben tartási díját.

Az úgynevezett koncessziós díj jövő év júliusától szűnik meg, helyette az Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) közvetlen állami támogatásból fog élni. Sulík szerint ez nem jelent majd nagyobb állami befolyást az RTVS munkájára, mivel a költségvetésének a felét már eddig is az állami költségvetésből kapta.

A szabályozás részleteit jövő év első felében akarják kidolgozni, Sulík elképzelése szerint a GDP-hez kötnék az éves állami támogatás nagyságát. „Például a GDP 0,15 százaléka lehetne” – magyarázta az SaS elnöke. Ez mintegy 150-160 millió euró lenne, ami megfelel az RTVS jelenlegi éves költségvetés mértékének. Szerinte a finanszírozás alapelveit alkotmánytörvénybe is foglalhatná a parlament.

Utólag már az OĽaNO is elégedett

Elégedett az elfogadott költségvetéssel az OĽaNO is, habár a szavazást Gyimesi György (OĽaNO) úgy vezette fel, hogy legszívesebben nem szavazná meg.

„Nem tartom jó megállapodásnak, vereségnek tartom” – mondta Gyimesi a szavazás előtt az OĽaNO szempontjából.

Eduard Heger a lemondásban lévő kormány miniszterelnöke viszont elégedetten nyilatkozott a szavazás után. „Sikerült megvédenünk a béremelést, az egészségügyben, az oktatásban és az állami szférában is” – mondta Heger.

Az elfogadás után már Igor Matovič már örült, szerinte ugyanis az SaS „180 fokos fordulatot vett, és megtagadta önmagát”. Úgy véli, az ellenzék és az SaS csak azért nem fogadták el korábban a költségvetést, hogy lemondásra kényszerítsék őt, amit most örömmel megtesz.

„100 százalékos sikert értünk el, az SaS megtagadta önmagát, 180 fokos fordulatot hajtottak végre” – próbálta az SaS vereségének beállítani a költségvetés elfogadását Matovič.

Matovič egy nappal korábban még élesen támadta a Heger-Sulík megállapodás egyik elemét, a Slovnaft-adót. Ő 70 százalékos adókulcsot javasolt, ami azonban a megállapodás alapján 55 százalékra csökkent, és ráadásul az adó csak idén érvényes, vagyis a cég jövő éves nyereségére már nem vonatkozik.

Matovič szerint ezzel Szlovákia több százmillió eurótól esik el, ami a Slovnaft tulajdonosát, a MOL-t, így közvetve a magyar államot gazdagítja.

Az unió egyébként 30 százalékos minimális különadót javasolt, sok állam azonban ezt csak jövőre vezeti be. A pénzügyminiszter a Slovnaft lobbistájának nevezte Sulíkékat, szerinte a kapcsolatot Sulík és Világi között Ján Sabol, Sulík egyik közeli munkatársa, tanácsadója biztosítja.

A pénzügyminiszter pénteken távozik

Heger és Matovič is megerősítette, hogy Igor Matovič pénteken távozik a pénzügyminisztérium éléről.

„Megköszönöm Igor Matovič munkáját, az áldozatot, amit a költségvetés elfogadásáért hozott” – mondta Heger a költségvetés elfogadása után tartott sajtótájékoztatón.

A pénzügyminiszter leváltása a köztársasági elnök kezében van, valójában nem is leváltásról beszélnek, hanem a „pénzügyminiszteri megbízás” visszavonásáról. Matovič egyébként saját felajánlásának tartja távozását, míg Sulík szerint ők követelték ki. Az OĽaNO elnöke azt is elképzelhetőnek nevezte, hoyg nem tér vissza a parlamentbe, de azt megerősítette, hogyha visszatér, akkor nem lesz frakcióvezető, nem akar magának semmilyen funkciót.

Egyelőre nem valószínű az új „76-os többség”, legalábbis ez derül ki Sulík szavaiból.

„Igaz, hogy én vetettem fel ezt a témát a megbeszéléseink kezdetén, viszont 2-3 nappal később lezártuk ezt” – jelentette ki Sulík.

Heger csak megerősíteni tudta ezt, nem adott tájékoztatást arról, hogy ő mit képzel el. A kormányfő azt kizárta, hogy olyan képviselői csoportra támaszkodva vezesse tartósan a kormányt, amelynek tagjai lennének szélsőséges képviselők, vagy esetleg a Smer és a Hlas képviselői.

A parlament január 24-én ülésezik legközelebb, ezen az ülésen derülhet ki, hogy lesz-e új „76-os többsége” a Heger kormánynak, illetve lesz-e előrehozott parlamenti választás, és ha igen, mikor.

- lpj -