Matovič pénzzel támogatná azokat, akik ukrajnai menekülteket fogadnak be

2022. február 26. - 18:54 | Belföld

Szlovákia szállásdíjjal és ideiglenes menedékekkel segíti az ukrán menekülteket. Erről Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter beszélt szombati, a szlovák-ukrán határnál tartott sajtótájékoztatóján - írja a Sme.

Matovič pénzzel támogatná azokat, akik ukrajnai menekülteket fogadnak be
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A miniszter szerint az első rendkívüli segítség az lesz, hogy a jövő héttől, az Ukrajnából érkező menekültek úgynevezett ideiglenes menedéket kaphatnak közvetlenül a határ közelében.

„Ez egy egyszerűsített menedékstátusz, ahol nem kell hónapokat várniuk a megszerzésére, hanem közvetlenül a határon kapják meg azt. Ez jogot ad nekik az itt tartózkodáshoz”

– mondta Matovič, aki hozzátette, hogy mindez munkavállalási engedéllyel, egészségbiztosítással és anyagi szükséghelyzetben lévők ellátására való jogosultsággal is jár.

A második csomag tartalmazza minden Szlovákiában elhelyezett ukrajnai menekült lakhatási támogatását, függetlenül attól, hogy természetes, jogi személyről, öregotthon tulajdonosáról, önkormányzatról vagy jótékonysági szervezetről van szó.

„Bárki, aki úgy dönt, hogy elhelyez egy Ukrajnából érkező menekültet, gyermekenként 100 eurós, felnőttenként 200 eurós juttatást kap havonta”

– magyarázta Matovič.

A hozzájárulásnak adómentesnek kell lennie, de jogszabályi változtatásra van szükség.

A miniszter szerint a javaslatot minden koalíciós partner támogatni fogja. A hozzájárulás lehívásának pontos feltételeit február 28-án, hétfői ülésén hagyja jóvá a kormány.

Sme/para