Matovič remegő hangon szólította fel Sulíkot, hogy még karácsony előtt mondjon le!

2020. december 17. - 12:54 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő csütörtökön délben a Rádio Expres vendége volt, amelyben lemondásra szólította fel Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi minisztert.

Matovič remegő hangon szólította fel Sulíkot, hogy még karácsony előtt mondjon le!
Fotó: TASR

A miniszterelnök Braňo Závodský műsorában elmondta, szeretné, ha a gazdasági miniszter lemondana az antigén tesztek beszerzése körül kialakult botrány miatt:

„Örülnék, ha Richard Sulík még karácsonyig beadná a lemondását” – jelentette ki

„Sajnálom, hogy egy idióta a gazdasági miniszterünk, aki nem képes megvásárolni a teszteket, hogy életeket, egészségeket menthessünk, és hogy megvédjük a gazdaságot, hogy visszatérhessenek a gyerekek az iskolába, és megnyithassanak az éttermek. Sajnálom, elnézést. Lehet, hogy rossz kormányfő vagyok, de ezeket a következményeket nem vagyok hajlandó elviselni” – hangsúlyozta Matovič a műsorban.

A miniszterelnök remegő hangon beszélt, és megismételte, hogy Sulík hozzáállásától a sírás kerülgeti, és hányni tudna tőle. Egyúttal azt is kijelentette, hogy Sulík miatt vannak ezek a számok.

„Mi bizonyítja ezt? Hogy tesz magasról az emberekre, mert neki ők csak számok. Mert spórolunk, ha meghalnak az idős és a beteg emberek. Én már ezt nem tudom elnézni, hányingerem van ettől, és a sírás kerülget. Elnézést, hogy elrontottam a műsorát” – fakadt ki a miniszterelnök.

„Már nem tudom ölbe tett kézzel nézni. Megváltoztathatja a törvényt, hogy megvásárolhassuk a teszteket két nap alatt, hogy életeket menthessünk, emberi életek ezreit. Ő pedig hét hete vásárolja a teszteket, ez normális?” – tette fel a kérdést indulatosan Matovič.

Sulík a Facebookon reagált a miniszterelnök kijelentéseire, de a bejegyzést rövid időn belül törölte:

„Az SaS párt nem sírni érkezett a kormányba, hanem keményen dolgozni, hogy a legtöbb programpontját teljesítse. Szlovákiának jelenleg nagyobb problémái vannak, mint Igor Matovič érzelmi állapotának a kezelése.”

„Rendkívül gyorsan megváltoztatni a jogszabályokat valaki kérésére nem lehet” – állítja Sulík, aki szerint az ezzel kapcsolatos szabályok megszegése egy jogállamban megengedhetetlen, a gazdaságügyi minisztérium ezért nem készítette még elő a közbeszerzési törvény módosítását, ahogy azt a kormányfő kérte.

Matovič korábban többször is bírálta Sulíkot, amiért nem biztosította be időben a tömeges teszteléshez szükséges antigén teszteket. A gazdasági minisztert múlt héten arra kérte, hogy tudatosítsa, egészségről és emberi életekről van szó. Hozzátette, a Sulík vezette tárcától eltérően az első nagy mennyiségű rendelést az Állami Tartalékalap gyorsan meg tudta oldani.

Sulík múlt heti sajtótájékoztatóján kijelentette, Matovič nem mondott igazat és súlyosan félrevezető információkat közölt a tesztekkel kapcsolatban. A gazdasági miniszter állítja, hogy azért nem vásárolták meg egészen mostanáig a teszteket, mert késett a dokumentáció az egészségügyi minisztérium részéről. Sulík szerint a Marek Krajčí vezette tárca többször elutasította a szükséges pályázat beadását.

A miniszter akkor azt mondta, az első tesztek leghamarabb január 7-én érkezhetnek meg Szlovákiába.


(DenníkN/para)