Matovič reméli, hogy egészen a szavazásig kitart a „családbarát koalíció”

2022. május 20. - 08:20 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter reméli, hogy egészen az infláció elleni törvénycsomag megszavazásáig kitart a parlamentben a „családbarát koalíció”.

Matovič reméli, hogy egészen a szavazásig kitart a „családbarát koalíció”
Fotó: TASR

Egyúttal arra is számít, hogy elfogadása után egyesek az Alkotmánybíróságon támadhatják meg a törvényt. Matovič erről csütörtökön beszélt a parlamentben, a javaslatok gyorsított eljárásban való megvitatásának záróbeszédében.

„Erős meggyőződésem, hogy egészen végig kitart az a családbarát koalíció, amely létrejött e törvényjavaslat kapcsán, függetlenül attól, hogy a támogatói közül ki milyen párthoz tartozik” – jelentette ki Matovič.

Ugyanakkor hozzátette, Mária Kolíková igazságügyi miniszter felszólalása szinte „kész alkotmánybírósági beadvány” volt. „A végszavazás után is számítok ilyen rosszindulatú szabotázsra olyan emberek részéről, akiknek módjukban áll Alkotmánybírósághoz fordulni a törvényjavaslat miatt” – folytatta Matovič. Szerinte adottak a feltételek ahhoz, hogy a parlament gyorsított eljárásban tárgyalja a javaslatot.

Kolíková viszont a gyorsított eljárást bírálta felszólalásában, szerinte e tekintetben hiányos az előterjesztés indoklása, hiányzik belőle a konkrét veszélyek és következmények felsorolása, ha normál ügymenet szerint tárgyalnák a javaslatot. Azt is kritizálta, hogy a tervezet nem foglalkozik az áremelkedések kockázatának kiküszöbölésével a legszegényebb rétegek esetében. Leszögezte, hogy támogatja a családok megsegítését, viszont a tervezetből kimaradtak a nyugdíjasok, a munkanélküliek és az anyagi szükséghelyzetben levők.


(TASR)