Matovič sajnálná, ha Gröhling nem lenne többé a kormánya tagja

2020. július 13. - 22:21 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő sajnálná, ha Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter nem lenne többé a kormánya tagja. Hangsúlyozta: ezt általánosságban mondja, a tárcavezető diplomamunkájával kapcsolatban felmerült kétségekre nem akar reagálni. Nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy szerinte távoznia kellene-e Gröhlingnek. „Tanulva Boris Kollár ügyéből inkább csendben maradok” – tette hozzá.

Matovič sajnálná, ha Gröhling nem lenne többé a kormánya tagja
TASR

A kormányfő megjegyezte: hagyni kell dolgozni az újságírókat. Az ügyre szerinte a koalíciós SaS pártnak és magának Gröhlingnek kell reagálnia. Állásfoglalásra szólította fel a Za ľudí koalíciós pártot is, amely Matovič szerint nagyon hevesen nyilatkozott Boris Kollár (Sme rodina) házelnök diplomamunkája ügyében.

A kormányfő állítása szerint egyelőre csak az oktatási miniszter diplomamunkájáról szóló cikk címét és bevezetőjét olvasta el.

„Amikor elolvastam, először elmosolyodtam, aztán elszomorodtam. Aztán eszembe jutott valami a karmáról, végül pedig inkább lezártam magamban a témát”

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: úgy lesz fair, ha végigolvassa a cikket.

Emlékeztetett, hogy az oktatási és az igazságügyi miniszter házi feladatul kapták, hogy dolgozzanak ki egy törvényt az esetleges plágiumok leleplezésére. Matovič szerint Gröhlingtől is függ, hogy a törvény csak a jövőre lesz kihatással, vagy a múltra is.

„Előfordulhat, hogy a miniszter ír egy törvényt, amelynek alapján elveszíti a saját titulusát”

– jegyezte meg.

A Denník N hétfőn arról tájékoztatott, hogy Gröhling egy olyan diplomamunkáért kapta meg a mesteri fokozatot, amely részben kompilátum, részben plágium, és csaknem az egész Bc-munkáját átemelte a szakdolgozatba.

„Boris Kollár botránya után felkérte a Páneurópai Főiskolát, hogy a munkáját távolítsa el a könyvtár weblapjáról”

– közölte a napilap.

TASR