Matovič segítő kezet nyújtott az MKP-nak: „A szlovákiai magyarok lojálisak az országgal szemben”

A KDH elnöke, Alojz Hlina eleinte kételkedett az MKP képviselőinek lojalitásában, viszont hajlandó közös pontokat keresni.

Matovič segítő kezet nyújtott az MKP-nak: „A szlovákiai magyarok lojálisak az országgal szemben”
Fotó: TASR

„A szlovákiai magyarok lojálisak Szlovákiával szemben, és arra vágynak, hogy jobb körülmények között élhessenek az országban”

– jelentette ki Igor Matovič, az OĽaNO elnöke, miután találkozott az SaS, a KDH és az MKP vezetőjével.

Alojz Hlina eleinte kételkedett az MKP lojalitásában, ám hajlandó közös pontokat keresni. „Szlovákia Polhorától (Oravská Polhora) Komáromig terül el. Mi szlovákiai politikusok vagyunk, akik szlovákul politizálnak. Amennyiben ebben meg tudunk egyezni, úgy gondolom, hogy nem lesz probléma közös pontokat találni” –mondta Hlina a tárgyalást követően.

Matovič meg van győződve a szlovákiai magyarok lojalitásáról az országgal szemben. Elmondása szerint a magyarok is azt akarják, hogy jól működő kórházak és iskolák legyenek az országban, valamint hogy ne kelljen munkába járni messze a családtól.

„Tiszteletben tartjuk ezeket az embereket. Hazafiak vagyunk, ezért fontos nekünk, hogy az emberek nemzetiségtől függetlenül jól érezzék magukat Szlovákiában. Ezért segítő kezet nyújtottunk az MKP-nak” – mondta Matovič, majd hozzátette: a Híddal nem kíván együttműködni.

A négy párt vezetője pénteken találkozott egy közös partneri tárgyalás keretén belül. Véleményük szerint ez a négy párt alkothatná a jövőbeni kormány alapját.

TASR/para