Matovič a Slovnafttal fizettetné le a szavazókat

2023. február 24. - 16:29 | Belföld

Az olajfinomítókra kivetett, Slovnaft-adóként elhíresült különadóból fizetné ki az OĽaNO az 500 eurós jutalmat mindenkinek, aki részt vesz az idei parlamenti választáson.

Matovič a Slovnafttal fizettetné le a szavazókat
Igor Matovič (Fotó: TASR)

A különadó megemeléséről és érvényességének meghosszabbításáról szóló javaslat második olvasatban van a parlamentben, Igor Matovič, a mozgalom elnöke pénteki sajtótájékoztatóján felszólította a képviselőket, hogy szavazzák meg azt a márciusi ülésen.

„A mai dátum szimbolikus, egy éve kezdődött a háború, és Szlovákia összes állampolgárának hatalmasak a háború miatti kiadásai” – jelentette ki Matovič. Szerinte a háború félmilliárd euróba került az ország számára.

„Azok a cégek, amelyek orosz kőolajat dolgoznak fel, jelentős háborús nyereségre tesznek szert. Nekünk, a Szlovák Köztársaságnak, az 5,4 millió lakosnak, morális jogunk van megadóztatni ezt a háborús nyereséget és jó célokra fordítani” – mondta Matovič.

A kőolaj-, szén- és földgázipar, valamint az olajfinomítók szolidaritási hozzájárulása a módosító javaslat szerint a nyereség 55%-áról 70%-ra emelkedne, és az idei teljes évre vonatkozna.

Az OĽaNO elnöke a finomítók különadójából származó tavalyi összeget 400 millió euróra becsüli. Matovič kijelentette, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az olajfinomítókra 95%-os különadót vessenek ki, mint Magyarországon.

(TASR)