Matovič: Sulík a maffia csicskája; Sulík: Matovič olyan, mint egy mentálisan beteg gyerek a családban

2023. szeptember 26. - 14:08 | Belföld

Igor Matovič továbbra is kitart amellett, hogy az általa látott beszélgetés valóban Richard Sulík telefonjából származik, és az SaS elnöke Jaroslav Haščák utasításait követte az egészségügy finanszírozásával kapcsolatban. Kitart amellett is, hogy Sulík hazaáruló, mert nem tett meg mindent a CATL kínai akkumulátorgyár szlovákiai letelepítése érdekében, ezzel azt Magyarország kezére játszotta. Richard Sulík az üzenetek tartalmához nem volt hajlandó semmit hozzáfűzni, a „hazaárulózással” kapcsolatban pedig egész hétfőn hallgatott, végül kedden, a Sme és a Radio Expres pártelnöki vitájában veszett össze Matovičcsal. 

Matovič: Sulík a maffia csicskája; Sulík: Matovič olyan, mint egy mentálisan beteg gyerek a családban
Matovič szerint Cigániková és Sulík Jaroslav Haščák emberei (Fotó: TASR)

Igor Matovič hétfőn folytatta támadását Richard Sulík, és pártja az SaS ellen. Vasárnap még csak azzal vádolta az SaS elnökét és Jana Bittó Cigánikovát, a párt egészségügyi szakértőjét, hogy Jaroslav Haščáknak, a Penta befektetési vállalat és a Dôvera Egészségbiztosító tulajdonosa érdekeit képviselték az ő kormányában. Hétfőn viszont már hazaárulás volt a vád Sulík ellen. Az SaS elnöke ugyanis szerinte gazdasági miniszterként meghiúsította a kínai CATL akkumulátorgyár letelepedését 2020-ban, amely így Magyarországot választotta. Ott 3000 milliárd forintért (mintegy 7,7 milliárd euró) épít akkumulátorgyárat, és ezzel mintegy 9 ezer munkahelyet hoz létre.

„Sulík egyértelműen Magyarország érdekében cselekedett, amivel hazaárulást követett el” – állítja Matovič.

Sulík vasárnap ugyan visszautasította Matovič vádjait, de az üzenetváltást nem cáfolta. „Nem akarok reagálni az állítólagos üzenetekre, amelyekről ő azt állítja, hogy az én mobilomból származnak.

Ez maga a posvány, és ebben fürödjön Matovič egyedül – mondta Sulík. – Nagyon sok szellemi egészséget és boldogságot kívánok neki.”

Azt azonban cáfolta, hogy Haščák „érdekeit képviselte” volna a kormányban, ahogyan azt Matovič állítja.

Az OĽaNO elnöke vasárnap Haščákkal való együttműködéssel vádolta Jana Bittó Cigánikovát is, aki Matovič már régen Jana „Penta” Cigánikovának hív. Az egyik üzenet szerint ugyanis Haščákért Cigániková „küzdött meg” a kolíciós tanács ülésén, ezért Sulík szerint „neki járna általában nagyobb tér, beleértve a kedves PR-t”. Matovič szerint ezzel Sulík arra gondolt, hogy a Penta által birtokolt lapokban kellene pozitív színben feltüntetni Cigánikovát.

Cigániková tagadja, hogy bármikor kommunikált volna Jaroslav Haščákkal, de azt természetesnek tartja, hogy egészésgügyi szakértőként és a parlament egészségügyi bizottságának elnökeként kapcsolatban állt mindhárom egészségbiztosító, így a Dôvera vezetőjével is.

„Rendszeresen kommunikálok a biztosítók vezetőivel, ahogyan a kórházak, a rendelők, a páciensszervezetek, valamint orvos- és a nővérszervezetek képviselőivel is” – mondta Cigániková. Szerinte ezt kellene tennie minden képviselőnek, aki az egészségüggyel foglalkozik.

Matovič kijelentéseihez mást nem akart hozzátenni. „Tudom, hogy Matovič pszichiátercsapata megtett mindent, amit tehetett, de ez nem volt elég” – utalt ő is az OĽaNO elnökének mentális egészségére.

Matovič: én biztosan nem ülnék le egy asztalhoz Sulíkkal

A Sme és a Rádio Expres kedd déli választási műsorában Matovič szerint Richard Sulík és jaroslav Haščák is elismerte az üzenetek valódiságát. „Egyik sem cáfolta meg az üzenetek valódiságát, Sulík csak annyit mondott, hogy nem fogja kommentálni az üzenetek tartalmát, és ugyanilyen nyilatkozatot tett Haščák is” – mondta Matovič. Az OĽaNO elnökét nem zavarta, hogy egy nyilvánvalóan illegálisan megszerzett beszélgetés alapján vádolja Sulíkot még akkor is, ha az üzenetek tényleg az ő telefonjáról származnak. Arról azonban már nem nyilatkozott egyértelműen, hogy az OĽaNO kész lenne-e együttműködni az SaS-szel, ha mindketten bejutnak a parlamentbe.

„Én Sulíkkal biztosan nem ülnék le egy asztalhoz, de lehet, hogy Erika Jurinová képes lenne vele megegyezni” – mondta az OĽaNO listavezetőjéről Matovič.

Sulík nem cáfolta, hogy kapcsolatban áll Haščákkal

Sulík nem szívesen nyilatkozott Matovič kirohanására, de végül Zuzana Kovačič Hanzelová kérdésére elismerte és nem nevezte hibának, hogy beszélőviszonyban van Jaroslav Haščákkal.

„Haščák járt a minisztériumban is,13 ezer embert foglakoztat a cégeiben, gazdasági miniszterként találkoznom kellett vele. Nem fogok arra játszani, hogy közvetítőkön keresztül beszélünk egymással. Én bárkivel hajlandó vagyok találkozni” – jelentette ki Sulík.

Matovičcsal viszont már nem hajlandó beülni egy kormányba.

„Mi segítettünk Igor Matovičnak a maffia elleni küzdelemben – mondta az előző kormány munkájának margójára Sulík. – Én azonban már nem fogok egy kormányban ülni Matovičcsal.”

Nem nevezte azonban csalódottnak magát azért, amit Matovič tett. „Ez olyan, mint amikor a családjában van egy értelmi fogyatékos gyerek: nem haragszik rá, nem okoz csalódást, szereti, segítik őt, és egyszerűen elnéznek neki dolgokat” – mondta Matovič viselkedésével kapcsolatban Sulík.

Az SaS elnöke azt azonban cáfolta, hogy a Penta vagy a Dôvera Egészségbiztosító érdekeit képviselte volna a a kormányban. Az egészségügyi törvények kapcsán kijelentette, hogy amit pártja vagy annak valamelyik képviselője beterjesztett, az a párt szakértőinek véleménye alapján készült.


Matovič nem is akarta befolyásolni a választás eredményét. Vagy mégis?

Matovič a Denník N választási műsorában cáfolni próbálta, hogy csak azért vette most elő az állítólagos beszlgetést, hogy a parlamenti választás eredményeit befolyásolja. „A telefon adatairól készült biztonsági mentésbe csak pénteken tudtam belenézni” – állítja Matovič. Az OĽaNO elnöke azonban már hónapokkal ezelőtt arról beszélt, hogy bizonyítéka van arról, hogy Richard Sulíknak korrupciós ügyei vannak.

Ezt egy üzenetváltással próbálta igazolni, ami szerinte Richard Sulík telefonjáról származott. Állítása szerint Sulík telefonjának 2020. október 15-éig érő biztonsági mentését kínálták neki eladásra egymillió euróért olyanok, akiket ő megbízhatónak tart.

Az adathalmazt nem vette meg, viszont az eladó ingyen betekintést adott neki, és néhány üzenetet lemásolhatott. Az eredeti adatállomány azonban nincs meg neki.

A Sme és a Radio Expres vitájában azonban már arról beszélt, hogy nem tudja elképzelni, hogy a választók ezek után bejuttatják az SaS-t a parlamentbe. Sulíkot többször is a „maffia szolgájának, csicskájának” nevezte.

- lpj -


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: