Matovič Sulíknak: ez az, amire azt mondják, hogy szabotázs, az SaS-nek méltóbb vezetőt kellene keresnie; Sulík: ez csak egy nézetkülönbség

2020. október 12. - 10:25 | Belföld

Egyre élesebb hangon támadja Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő Richard Sulíkot, az SaS elnökét. A miniszterelnök nem tudja megemészteni, hogy Sulík nyilvánosan bírálta, mert az egész országban be akarják zárni a vendéglőket és a fitnesszközpontokat. Sulík szerint csak nézetkülönbségek vannak, válság nincs a koalícióban. A kormánynak ma, hétfőn kell döntenie a szerdától életbe lépő szigorításokról.

Matovič Sulíknak: ez az, amire azt mondják, hogy szabotázs, az SaS-nek méltóbb vezetőt kellene keresnie; Sulík: ez csak egy nézetkülönbség

„Az ő részéről ez tényleg a nagyon fontos intézkedések elszabotálása, amelyeknek meg kellene védeniük minket attól, hogy az országot teljesen le kelljen zárnunk, hogy itt ne haljanak meg feleslegesen emberek emberek százai” – üzente Igor Matovic a hétfői kormányülése előtt koalíciós partnerének, Richard Sulíknak. –

Sulík felelőtlen, úgy gondolom az SaS-ben el kellene gondolkodniuk. Úgy gondolom, hogy az SaS-nek méltóbb képviselőt kellene találnia, aki a pártot vezeti. Nem létezik Szlovákia számára komolyabb helyzet, mint a válságstáb ülése.”

Ilyen és ehhez hasonlóan kemény mondatokkal üzent a legnagyobb koalíciós párt, az OLaNO elnöke a kisebbik partnerének csak azért, mert az vasárnap meg merte kérdőjelezni, hogy tényleg be kell-e zárni az ország egész területén a vendéglőket, és kifogásolta, hogy tények, adatok hiányában döntenek több tízezer vállalkozás sorsáról. Matovic szerint mindenkinek ki kellett volna állnia a válságstáb intézkedései mellett, hogy azoknak nagyobb súlya legyen.

Nincsenek adatok

„Adatokat kértem, hogy ami alapján dönteni lehet, például, hogy a fertőzöttek járnak-e vendéglőkbe, mekkora a veszélye annak, hogy valaki vendéglőben fertőződik meg, de ilyen adatokat nem kaptam” - jelentette ki vasárnap Sulík. Matovič hétfőn is csak annyit mondott, hogy ha végig ott lett volna Sulík a válságstáb ülésén, akkor látta volna az adatokat.

Az SaS elnöke hétfőn is tartotta magát vasárnapi álláspontjához. „Én azért mentem el a válságstáb ülésére, ami egyébként nem lenne a kötelességem, hogy megtudjam, mi alapján döntenek” – mondta a hétfői kormányülés előtt Sulík. – Nagyon hiányzott a tényeken, adatokon alapuló párbeszéd.” Az SaS elnöke két óra elteltével otthagyta a válságstáb vasárnapi ülését.

Sok a nyitott kérdés

Hétfőn is élesen bírálta a vasárnapi döntéseket. „Ezt az egészet nem tartom a tényeken és adatokon alapuló döntéshozatalnak” – jelentette ki Sulík. A válságstáb döntéseit a kormánynak is jóvá kell hagynia, akkor válnak hatályossá.

„Bezárjuk a vendéglőket, de a hoteleket nem. Hol fognak étkezni a vendégek? Vagy a hotelekben nem zárjuk be a vendéglőket? Miért” – sorolta a lezáratlan kérdéseket Sulík.

Szerinte logikátlan az is, hogy éppen a vendéglőket zárják be, ahol fertőtleníteni kell, két méteres távolságot kell tartani, miközben a tömegközlekedés működik. „Nem tudjuk, mennyien fertőződtek meg a vendéglőkben és a fitnesszekben, és végképp nem, hogy mennyien színházban. A bezárás térdre kényszeríti őket, és ma a válságstábon határozottan elleneztem ezeket a lépéseket” - írta vasárnapi Facebook-posztjában Sulík. – Igen, hordjunk maszkot, legyünk felelősségteljesek, de ne tegyük tönkre a gazdaságot, ezt már nehezen emésztené meg.”

Matovič szerint válság van

„Nem bízom benne tovább, mint barátban” - jelentette ki Matovič

arra a kérdésre, hogy válságban van-e a koalíció. – Úgy gondolom, hogy az SaS-ben méltóbb képviselőt kellene találniuk.”

Sulík nem reagált ilyen élesen Matovič kirohanásaira.

„Tovább tudunk működni, egy nézetkülönbség nem fogja tönkretenni a koalíciót” - mondta hétfőn Sulík.

- lpj -