Matovič szavai néhány OĽaNO-képviselőt is kiakasztottak, és elképzelhető, hogy nem támogatják

2022. október 1. - 08:46 | Belföld

Hitlernek pont ilyen újságírói voltak - mondta Igor Matovič OĽaNO-elnök és pénzügyminiszter a parlamentben, akit utóbbi funkciójából igyekszik meneszteni az ellenzék. A Matovič leváltására tett kísérlet végeredményére legalább keddig még várni kell, ugyanis a csütörtökön délután esedékes szavazást el kellett halasztani az egyik képviselő rosszulléte miatt. 

Matovič szavai néhány OĽaNO-képviselőt is kiakasztottak, és elképzelhető, hogy nem támogatják
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Matovič ez alatt azt értette, hogy a vezető média újságírói idehaza egyáltalán nem különböznek azoktól, mint akikkel a náci vezér manipulálta a maga idejében a közvéleményt. Ezt nem bírta hallgatni az egykori újságíró Kristián Čekovský, aki ma az OĽaNO egyik képviselője a parlamentben, nem mellesleg pedig a parlamenti médiabizottság elnöke.

"Értem, hogy némely kommentáríró helyenként túlmegy a kormány konstruktív kritikájának határán, de ezt biztosan nem jelenti, hogy mindenkit sértegetni kellene. És különösen azt nem, hogy Hitler újságíróinak kellene őket minősíteni" - jegyezte meg a Markízának, hozzátéve, hogy az ilyesmi teljesen megosztja a társadalmat.

Elmondta, hogy ez nagyon érzékenyen érinti, és egyetlen koalíciós vagy ellenzéki pártvezérnek sem szabadna így beszélnie az újságírókról, mivel a szavaival az emberek véleményét is befolyásolja. Úgy véli, hogy a szóbeli támadások az embereknél fenyegetésig érhetnek. Ezt már közölte Matovičcsal is.

Čekovský megjegyezte, hogy ez megmutatkozik majd a keddi szavazásán is, noha koalíciós képviselőként nem támogathatja az ellenzéki bizalmatlansági indítványt. Szavai szerint valószínűleg tartózkodni fog, vagy nem szavaz.

Egy másik OĽaNO-képviselő, Monika Kozelová szintén elítélően nyilatkozott Matovič beszédéről.

"Nem tetszik, és ezt világosan meg is mondtuk neki. Valószínűleg tartózkodom majd a szavazáson, de át kell még ezt gondolnom" - húzta alá.

Felháborított más képviselőket is a frakciójukból, Tomáš Šudík szerint például Matovičnak problémái vannak a nyilatkozataival. Elképzelhetőnek tartja, hogy a frakció ülésén felszólítják Matovičot, hogy kérjen bocsánatot az újságíróktól a kijelentése miatt. Azt viszont nem árulta el, hogy ő maga hogyan fog szavazni.

Visszafogottan nyilatkozott az ügyben Grendel Gábor, aki egykor szintén újságíróként dolgozott.

"Minden szakmában dolgoznak becsületes és kevésbé becsületes emberek, én nem vagyok a híve az effajta megbélyegzéseknek" - szögezte le.

Peter Vons (OĽaNO) szerint csupán szerencsétlen kommunikációról van szó, és Matovič nem úgy értette. "Szerintem inkább csak rá akart mutatni, hogy maguknak, újságíróknak nagy a hatalmuk a dolgok befolyásolására" - hangsúlyozta azzal, hogy Igor Matovič egy emotív ember, és ő így fogadja el őt.

Kiakasztotta viszont az eset a Za ľudí néhány tagját is, Juraj Šeliga emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában a hagyományos újságoknál nem dolgoznak fasiszták.

"A pénzügyminiszteren bizonyára rendkívül nagy a nyomás, de még ez sem jogosítja fel, hogy párhuzamot vonjon az újságírók és a hitleri Németország között" - mondta.

Az effajta kijelentések elfogadhatatlanok Jana Žitňanská számára is, ugyanakkor úgy véli, hogy ha Matovičot le is váltanák, az nem változtat semmin. "Ha a kollégák úgy látják, hogy ez így már nem mehet tovább, akkor bizonyára az előrehozott választások jelentik a megoldást" - fogalmazott.

Igor Matovič aztán pénteken délután, a főszerkesztők által közzétett nyílt levélre reagálva még egyszer megismételte szavait ahelyett, hogy bocsánatot kért volna:

(Markíza/parameter)