Matovič szerint az antigén tesztek jobb eredményt értek el egy kutatásban, mint azzal korábban számoltak

2020. október 29. - 10:42 | Belföld

Az antigén tesztek kitűnő eszközei a leginkább fertőző személyek gyors és tömeges azonosításának – jelentette ki Igor Matovič kormányfő a szerdai kormányülés után.

Matovič szerint az antigén tesztek jobb eredményt értek el egy kutatásban, mint azzal korábban számoltak
Fotó: TASR

A miniszterelnök rámutatott a prágai Motol Egyetemi Kórház által végzett kutatásra, amelyben az antigén és a PCR tesztek eredményeit hasonlították össze. Ebből kiderült, hogy az antigén tesztek a PCR tesztek által azonosított fertőzöttek 67 százalékát képesek kimutatni.

Matovič szerint a tanulmány alapján tehát kétszer akkora értelme van az antigén tesztek elvégzésének, mint azzal korábban számoltak. Kitért arra is, hogy a PCR teszteket teljes mértékben nem lehet helyettesíteni antigén tesztekkel, a tömeges tesztelésre viszont alkalmasak.

A tanulmányban az antigén tesztek érzékenysége mellett a specifikációját is vizsgálták. Ez a kormányfő elmondása szerint százszázalékos lett, tehát az antigén tesztek nem generálnak hamisan pozitív eredményt. A 369 páciensből, akiknek negatív lett a PCR tesztjük, 369-nek negatív lett az antigén tesztje is.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint is jó hír az is, hogy az antigén tesztek egy esetben sem mutattak pozitív eredményt olyan személyeknél, akiknek negatív lett a PCR tesztjük.

A tanulmány szerint az antigén tesztek a tünetmentes fertőzöttek 47 százalékát képes kiszűrni. “Ismét bebizonyosodik, hogy van értelme antigén tesztekkel tesztelni” – tette hozzá.

A miniszternek meggyőződése, hogy az országos tesztelés sikeres lesz. Rámutatott arra, hogy a jelenlegi helyzetben naponta akár százzal is nőhet a kórházban kezelt fertőzöttek száma és egyre többen szorulnak mesterséges lélegeztetésre is.


(TASR)