Matovič szerint az elmúlt hetekben legalább 16 ezer ember érkezett Olaszországból Szlovákiába, figyelmeztető sms-ekkel oldaná a helyzetet

2020. március 12. - 11:17 | Belföld

A febuári parlamenti választások győztes pártja, az OĽaNO elnöke csütörtökön sajtótájékoztatót tartott röviddel a válságstáb ülése előtt.

Matovič szerint az elmúlt hetekben legalább 16 ezer ember érkezett Olaszországból Szlovákiába, figyelmeztető sms-ekkel oldaná a helyzetet
Fotó: TASR

Igor Matovič a sajtótájékoztatón leszögezte, úgy tűnik, mintha az aktuális kormányfő, Peter Pellegrini és a belügyminiszter, Denisa Saková már számolnák vissza a napokat, hogy meddig kell még a funkciójukban maradniuk.

Matovič szerint olyan megoldásra van szükség, ami jelentős mértékben csökkenti a koronavírus terjedésének veszélyét. Mint elmondta, tárgyalt ennek érdekében a legnagyobb hazai mobilszolgáltatókkal, és az Orange telekommunikációs vállalattal már egyeztetett arról, hogy hajlandóak ingyenesen figyelmeztető sms-eket küldeni azoknak az embereknek, akik külföldön jártak, és otthoni karanténba kell vonulniuk.

A leendő kormányfő figyelmeztetett, az emberek továbbra is élik a saját életüket, iskolába küldik a gyerekeket, és sokan nem viselkednek felelősségteljesen.

Matovič közölte, az Orange adatai szerint az elmúlt három hétben legalább 16 ezer szlovákiai állampolgár járt Olaszországban, ebből 3 és fél ezren Pozsonyban tartózkodnak. Ezekhez az adatokhoz a SIM-kártyák alapján jutottak hozzá.

„Ezeknek az embereknek most otthoni karanténban kellene lenniük, de senki nem tudhatja, hogy épp mikor jönnek velünk szembe az utcán. Azt hiszik, hogy velük nem történhet meg, közben pedig veszélyeztetik az embereket” – hangsúlyozta Matovič a sajtótájékoztatón.

Az OĽaNO elnöke szerint az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) lehetővé teszi a személyes adatok felhasználását abban az esetben, ha egészségügyi veszély áll fenn.

Matovič éppen ezért felszólította Pellegrinit, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a mobilszolgáltatókkal együttműködve. Egyúttal figyelmeztetett, ha a helyzetet nem kezeljük megfelelően, úgy járhatunk, mint Olaszország.

Matovič elképzelései szerint azok a szlovák állampolgárok, akik olyan országból térnek haza, ahol magas a megbetegedések aránya, minden nap figyelmeztető sms-t kapnának arról, hogy még hány napig kell otthoni karanténban maradniuk.

Szerinte ugyanis ezekkel a „nyomást gyakorló“ üzenetekkel el tudnák érni, hogy a hazautazók otthoni karanténban maradjanak, ameddig szükséges, és ne menjenek emberek közé. Matovič arra hivatkozott, hogy az sms-ek hatásosak lehetnek abból a szempontból is, hogy a célzott kommunikáció által az emberek tisztában lesznek vele: a kormány tudja, hogy külföldön járt, hol és meddig tartózkodott.

Az OĽaNO elnöke kiemelte, továbbra is fontos, hogy ne keltsenek pánikot, ugyanakkor viselkedjenek felelősségteljesen.

Matovičot az is aggasztja, hogy szerinte az aktuális kormánynak nincs vészterve arra az esetre, ha megtöbbszöröződik a fertőzöttek száma az országban, hiszen a védőfelszerelések terén is hiány van.

A leendő kormányfő nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a koronavírus-járvány miatt drámai károkkal kell majd megküzdenie az országnak, de egyúttal arra kért mindenkit, hogy „ne féljenek, mert közös erővel megoldják “.


(fl)