Matovič szerint az emberek többsége "sz*rik a szabályokra", ezért október 1-től a szigorúbb szabályok léphetnek életbe

2020. szeptember 25. - 18:23 | Belföld

Újra a tavaszihoz foghatóan drámai hangulatú sajtótájékoztatót tartott Igor Matovič kormányfő a pandémiabizottság pénteki ülése után. Szerinte a helyzet nagyon rossz, az emberek egyre felelőtlenebbek, sajnálja, hogy két héttel ezelőtt a nagyobb szabadság érdekében szólt, a enyhítette a pandémiabizottság által javasolt szigorúbb intézkedéseket. Várhatóan októbertől szigorodnak majd a maszkviselet szabályai az iskolákban, a tömegrendezvényeken - köztük az esküvőkön - kevesebb ember vehet részt és korlátozások várhatók a határátlépésben is.

Matovič szerint az emberek többsége "sz*rik a szabályokra", ezért október 1-től a szigorúbb szabályok léphetnek életbe
Fotó: TASR

Ugyanazt a javaslatot adta a pandémiabizottság, mint két héttel ezelőtt, tájékoztatott pénteken este a testület ülése után Igor Matovič kormányfő.

„Az esküvőn 30, a tömegrendezvényen – beltérben 100, kültérben 200 ember. Azok a tömegrendezvények, ahol nem ülnek a nézők – betiltva”

– tájékoztatott röviden a várható korlátozásokról a kormányfő. – Ezek október 1-től léphetnek életbe, és addig lehetnek érvényben, amíg meg nem állítjuk a fertőzöttek számának emelkedését.”

Egyre rosszabb a helyzet

Az országban egyre rosszabb a helyzet, erősítette meg Ján Mikas országos tisztifőorvos is.

19 járásban van érvényben vörös kód, 19-ben narancs, és csak 41-ben zöld - tájékoztatott Mikas. – Ami a legrosszabb, nő a fertőzöttek száma a 65 éven felüliek, vagyis a leginkább veszélyeztetettek körében is.”

Ez azért is veszélyes, mivel közöttük sok a krónikus beteg, sokan kerülhetnek kórházba, sokan lélegeztetőgépre, és sokan meg is halhatnak közülük. „Hétfőn várhatóan az iskolai maszkviselésről, a tömegrendezvényekre vonatkozó szabályokról és a határátlépés szigorításáról fog dönteni a központi válságstáb” - bővítette ki a várható intzkedések sorát Mikas.

A határátlépés korlátozása még kérdéses

Ezt Matovič is megerősítette azzal, hogy a határintézkedéseken még gondolkodnak.

„Már nálunk is csaknem olyan a helyzet, mint Magyarországon, és teljesen olyan, mint Ausztriában, kérdés, hogy van-e értelme a korlátozásnak, az azonos fertőzöttségi szintű régiók között” - kérdezte a kormányfő.

A pandémiabizottság csaknem teljes Magyarországot és Ausztriát a legsúlyosabb kategóriába sorolta. Magyarországon egy régió kapott enyhébb besorolást, de a magyar-szlovák határ menti régiók mindegyike vörös. Azért sem nagyon látja a határátlépés korlátozásának értelmét Matovič, mivel az új fertőzöttek között kevés az, aki külföldről hozta volna be a betegséget.

„Anarchiát csináltunk!”

Matovič pénteken újra a tavaszi COVID-sajtók hangulatához hasonló előadást produkált. „Csalódtam. Amikor két héttel ezelőtt harcoltam a nagyobb esküvőkért, a nagyobb szabadságért a kulturális és a sportrendezvényeken, akkor azt gondoltam, hogy az emberek ezt a szabadságot az emberek értékelni fogják, és tudatosítják, hogy a szabadság felelősség nélkül anarchiát eredményez - jelentette ki gyászos hangon a kormányfő. – Mi az anarchiát megcsináltuk.”

Ezt azzal illusztrálta, hogy az utóbbi hétben az előzőhöz képest 79 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma.

„Ha ez így folytatódik, két hét múlva heti átlagban naponta 800 fertőzött lesz” – érvelt Matovič.

Bolond Bukovsky

Kikelt a járvány súlyosságát bagatellizálók ellen, különösen Igor Bukovsky orvos, életmód-tanácsadó feküdte meg a gyomrát. „Eljött az idő, hogy leálljon doktor Bukovsky úr, maga bolond – hagyjon fel a konspirációs tévhitek terjesztésével, mert az emberek az életükkel fognak ezért fizetni” – üzente az életmód-tanácsadónak a kormányfő. - Van titulusa, olvassa el újra a hippokratészi esküt. Nem méltó a titulusára. Én sem vagyok méltó, ez igaz, de ön sem méltó doktor Bukovsky.”

- lpj -