Matovič szerint az önkéntes tesztelésnek nincs értelme, annál már az ország leállása is jobb

2020. november 25. - 14:55 | Belföld

Az önkéntes tesztelésnek nincs értelme - nyilatkozta Igor Matovič kormányfő. Szerinte ha az újabb országos tesztelésen csak az emberek 30% -a venne részt, mint a legutóbbi fordulóban, az szerinte nem hatékony, és akkor jobb lenne a lezárás, a lockdown.

Matovič szerint az önkéntes tesztelésnek nincs értelme, annál már az ország leállása is jobb
Fotó: TASR

A tömeges tesztelés önkéntességét az államfő, Zuzana Čaputová szorgalmazza. Richard Sulík gazdasági miniszter azt állítja, hogy december 2-ig csak akkor tudná megvásárolni a tömeges kivizsgáláshoz szükséges teszteket, ha megszegi a törvényt. A miniszterelnök erre úgy reagált, hogy ha korábban a tartalékalap vezetőjének sikerül beszereznie a teszteket, akkor a gazdasági miniszter is képes lehetne erre.

A miniszterelnök szerint ugyanolyan járványügyi helyzetben vagyunk, mint hat hete. "Újra növekedésnek indultak a számok, lassítanunk kell. Nem tehetjük meg azt, hogy most egy hétig tárgyaljunk "- jegyezte meg Matovič a központi válságstáb ülése előtt.

A válságstáb dönt az iskolák esetleges megnyitásáról és az országos tesztelésről is. Ez utóbbit a szakértői konzílium nem támogatja. A miniszterelnök úgy véli, hogy az emberek két csoportra oszthatóak - vannak azok, akiknek megvan a szabadságuk a véleményalkotásra, és van a kormány, amelynek intézkedéseket kell hoznia. Azt állítja Matovič, hogy ma meghozzák a döntéseket.

(denníkn)