Matovič szerint az SaS és a Za ľudí megszavazná Kollár leváltását

2020. július 6. - 19:27 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő feltételezi, hogy az SaS és a Za ľudí képviselői Boris Kollár (Sme rodina) leváltása mellett fognak szavazni, tekintettel az eddigi kijelentéseikre. Hozzátette: hallott egy olyan egyezségről, miszerint végül mégis napirendre tűzik Kollár leváltását a diplomamunkája miatt.

Matovič szerint az SaS és a Za ľudí megszavazná Kollár leváltását
Fotó: TASR

„Hallottam, hogy van egy olyan egyezség, miszerint sor kerül a Boris Kollárt érintő bizalmi szavazásra. Tekintettel a Za ľudí és az SaS embereinek korábbi kijelentéseire, feltételezem, hogy pontosan úgy fognak szavazni, ahogy azt két hete hangoztatják, tehát nem szavaznak bizalmat Boris Kollárnak, és nem menekülnek el a szavazás elől, vagy valami ilyesmi” – mondta Matovič a hétfői sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök örülne, ha a koalíciós partnerek a titkos szavazáson a nyilvános kijelentéseiknek megfelelően járnának el. Hozzátette: az OĽaNO képviselői saját lelkiismeretük szerint fognak szavazni.

Anna Zemanová, az SaS frakcióelnöke hétfőn elismételte, hogy az SaS ugyan távozásra szólította fel Kollárt, de nem fognak a leváltása mellett szavazni.

Juraj Šeliga, a Za ľudí alelnöke is úgy véli, hogy Kollárnak vállalnia kellene a felelősséget. Kilátásba helyezte, hogy a koalíciós tanács következő ülésén tárgyalni fognak az ügyről. Hozzátette: mindent el fog követni annak érdekében, hogy ne bukjon meg a kormány, és egyszersmind hűek maradjanak az elveikhez. Arra a kérdésre nem válaszolt, vajon a mozgalom képviselői Kollár leváltása mellett szavaznának-e. Előbb megvárja a Sme rodina állásfoglalását, valamint azt, hogy egyáltalán sor kerül-e ilyen szavazásra. Hasonló szellemben nyilatkozott Zemanová is.

Kollárt a diplomamunkájával összefüggésben felmerült plágiumgyanú miatt támadják. Korábban a Za ľudí és az SaS képviselői is távozásra szólították fel őt. Az OĽaNO ezt nem tette meg.


TASR