Matovič szerint a Bergnél várakozók figyelmen kívül hagyták az utasításokat, és most több ezer ember útját korlátozzák

2020. május 22. - 19:31 | Belföld

A bergi határátkelőnél kialakult helyzetre a kora esti órákban reagált Igor Matovič kormányfő.

Matovič szerint a Bergnél várakozók figyelmen kívül hagyták az utasításokat, és most több ezer ember útját korlátozzák
Fotók: Rendőrség (Facebook)/TASR - további képekért kattints!

A kialakult helyzetre a kora esti órákban reagált Igor Matovič. A határátkelőhelyen várakozó embereknek azt javasolja, hogy amíg nem indul el az alkalmazás, éljenek az állami karantén lehetőségével, és amint elindul az intelligens karantén, hazatérhetnek, akárcsak azok, akik már korábban állami karanténba vonultak. A kormányfő azzal a kéréssel fordult a Közegészségügyi Hivatalhoz (ÚVZ), hogy ne csak azok az emberek mehessenek házi karanténba, akik most érkeznek a határátkelőkhöz, hanem azok is, aki jelenleg az állami karanténintézetek valamelyikében tartózkodnak.

A miniszterelnök egyúttal arra is figyelmeztetett, előfordulhat, hogy az alkalmazást ma már nem hagyják jóvá, akkor pedig nem marad más választás, mint az állami karantén.

Matovič arra is felhívta a figyelmet, hogy az intelligens karanténról korábban megosztott vizualizáció első három pontját figyelmen kívül hagyták azok, akik most a határon várakoznak. Az útmutató szerint először ki kell tölteni az ekarantena.korona.gov.sk oldalon található nyomtatványt, utána le kell tölteni az alkalmazást, ezt követően aktiválni kell az applikációt, és csak ezután érdemes elindulni a határhoz. Mivel az alkalmazás még nem működik, a Bergnél várakozók az első három pontot kihagyva azonnal a határhoz utaztak.

A kormányfő most arra panaszkodik, hogy néhány személy, akik figyelmen kívül hagyták az utasításokat, most több ezer ember útját akadályozzák, akik viszont velük ellentétben betartják a szabályokat.

Ján Bučkuliak, a válságstáb tagja szerint sehol nem tüntettek fel olyan információt, hogy az intelligens karanténhoz szükséges alkalmazás már elérhető. Így azoknak az embereknek, akik most nem akarnak állami karanténba menni, egyáltalán nem kellett volna a határátkelőkhöz jönniük. Ezt a péntek esti sajtótájékoztatóján jelentette ki.

"Az intelligens karantén elindításának feltételeiről nagyon világos információkat tettünk közzé a hét elejétől kezdve. Tehát: a külföldről hazatérni szándékozó állampolgárnak először regisztráltatnia kell magát, aztán letölteni és aktiválni az alkalmazást, és csak ezután indulhat el a határ felé. Az alkalmazás kész, az Apple és a Google vállalatok azonban még nem hagyták jóvá” – hangsúlyozta Bučkuliak.

Mint ismert, a bergi határátkelőnél péntek délután elkezdtek gyülekezni azok a külföldről hazatérő állampolgárok, akik a házi karantént lehetővé tevő alkalmazás működésbe lépésére várnak. A kormány korábban azt közölte, hogy ha minden rendben megy, legkorábban pénteken 15 órától elindul az intelligens karantén, csakhogy nem így történt.

A Kormányhivatal pénteken délután arról tájékoztatott, hogy még nem működik az intelligens karanténhoz szükséges eKaranténa nevű alkalmazás, amely az új típusú koronavírussal összefüggésben lehetővé teszi az otthoni karantént. Közölték, azonnal működésbe lép, mihelyt megérkezik az Apple és a Google vállalatok jóváhagyása.


(TASR/para)