Matovič szerint a kormány nem vette félvállról a második hullámra való felkészülést

2020. szeptember 23. - 20:56 | Belföld

A kormány nem vette félvállról a koronavírus-pandémia második hullámára való felkészülést. Szlovákia ura a járványhelyzetnek, jelentette ki szerdán Igor Matovič (OĽANO) kormányfő.

Matovič szerint a kormány nem vette félvállról a második hullámra való felkészülést
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A miniszterelnök elmondása szerint a kormány szerdai ülésén javaslatot tett az új típusú koronavírus terjedését akadályozó óvintézkedések bevezetésére, de konkrétumokat nem árult el. Az embereket felelősségteljes magatartásra és az intézkedések betartására szólította fel.

„Szlovákiában van elég óvintézkedés, de csak az emberek kétharmada tartja be azokat, a maradék egyharmad ignorálja”

– hangsúlyozta Matovič, aki azt szeretné, ha a szakmai konzílium olyan intézkedéseket fogadna el, amelyeket megfelelőképpen meg tud indokolni.

„Ha azt fogjuk látni, hogy nő az incidencia, óvintézkedéseket kell elfogadnunk”

– mondta Matovič, utalva rá, hogy ezek az első hullám alatt elfogadottakhoz lesznek hasonlóak.

A kormány 500 000 antigén teszt beszerzését tervezi, ezeket Matovič a kritikus helyeken, például a határokon használná fel.

A telekommunikációról szóló, megvétózott jogszabállyal kapcsolatban elmondta: az augusztusban lett volna hasznos, amikor az emberek visszatértek a nyaralásokból. A jogszabálynak köszönhetően a közegészségügyi hivatal megszerezhette volna azoknak a telefonszámát, akik ún. vörös országokból tértek haza. A kormányfő elmondása szerint ez a törvény most már nem élvez prioritást, azért sem, mert kevesebben utaznak.

TASR