Matovič szerint Pellegrini Oscart érdemelne, időzített bombát hagyott Szlovákiának

2020. március 22. - 11:45 | Belföld

Igor Matovič újonnan kinevezett kormányfő vasárnap reggel az Állami Tartalékalapban tett látogatást, hogy megbizonyosodjon arról, milyen eszközök találhatóak még a raktáron. Mint kiderült, szinte üres raktár fogadta.

Matovič szerint Pellegrini Oscart érdemelne, időzített bombát hagyott Szlovákiának
Fotó: TASR

Matovič attól tart, hogy az előző kormány alatt eltitkolták, hogy az országban kevés a koronavírus-teszt. Elmondása szerint Szlovákia csupán 3000 teszttel rendelkezik, de az FFP3 típusú szájmaszkokból is kevés van.

„A kormány eltitkolta előlünk az információt, hogy borzasztóan kevés tesztünk van, és nincsenek bebiztosítva újabbak, amelyek belátható időn belül érkeznének. Kérdem én, hogyan tovább? Ezt az időzített bombát hagyta ránk Peter Pellegrini kormánya?”

– mondta Igor Matovič a TA3 vasárnapi politikai műsorában, amelyet reggel fél 9-kor rögzítettek. Az új kormányfő hozzátette: Pellegrini ezért a "színészi teljesítményért" megérdemelné az Oscart.

Az új miniszterelnök megismételte, hogy a százezer darab gyorsteszt, amely Kínából érkezett, csak azoknál a pácienseknél mutat pozitív eredményt, akiknek már tünetei vannak. Nem tudja tehát kiszűrni a tünet nélküli, de a vírust már hordozó személyeket. Matovič egyelőre nem tudta megmondani, hogy a kormány milyen megoldást talál a tesztek hiányára.

Matovič konkretizálta, hogy mi minden nem található meg az Állami Tartalékalap raktárán: 0 darab egyszeri használatos védőöltözet, 0 darab védőfólia a cipőre, 0 darab szemüveg és 0 darab FFP3 és FFP2 típusú védőmaszk.

„Az, amit itt hagyott nekünk Peter Pellegrini kormánya, az Állami Tartalékalap üres raktára”

– jelentette ki Matovič. A miniszterelnök azzal vádolja a Smert, hogy az első központi válságstáb február 27-én ült össze, tehát egy hónappal azután, hogy megjelentek a koronavírusról szóló információk Európában. Matovič szerint a Smer és a kormány a választások előtti kampányidőszakban egyáltalán nem foglalkozott a koronavírussal.

Matovič nem zárta ki, hogy a kormány újabb intézkedéseket foganatosít a koronavírus-fertőzés megfékezése érdekében, erről azonban majd csak a központi válságstábbal való egyeztetést követően döntenek. Elmondta, hogy az élelmiszerüzleteket nem tervezik bezárni, de további lépéseket nem kívánt konkretizálni.

Kapcsolódó cikk:
Az Állami Tartalékalap igazgatója megerősítette, hogy üresek a raktárak és teszteket sem rendeltek, Matovič már hétfőn leváltaná


(DenníkN)