Matovič szerint újabb tömeges tesztelésre van szükség, mert a kemény lockdown egyelőre nem hozta meg a kívánt eredményt

2021. január 9. - 15:15 | Belföld

Igor Matovič miniszterelnököt aggodalommal tölti el, hogy a szigorúbb kijárási tilalom bevezetésének eredményei nyolc nap után nem láthatók Szlovákiában.

Matovič szerint újabb tömeges tesztelésre van szükség, mert a kemény lockdown egyelőre nem hozta meg a kívánt eredményt
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ezt az RTVS közszolgálati televízió Szombati párbeszédek című műsorában jelentette ki, és bejelentette, hogy valószínűleg nem hivatalos vagy hivatalos kormányülést fog összehívni a hétvégén, hogy megbeszéljék a miniszterekkel, hogyan folytassák Szlovákiában a járvány elleni küzdelmet.

Szombaton a miniszterelnököt arról tájékoztatta Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter, hogy úgy tűnik, hogy az új koronavírus brit változata jelentős mértékben van jelen Nyitrán.

"Nehéz döntések várnak ránk. Be kell zárkóznunk"

- mondta kormányfő.

Elmondása szerint Szlovákiában van elég kórházi ágy, amelyet át lehet alakítani, de a kórházakban nincs elég orvosi személyzet.

"Szeretném, ha azok, akik szabotálták az intézkedéseket és okozták ezt a helyzetet, menjenek el birgádozni a kórházakba"

- jegyezte meg Matovič.

Az önkormányzatok, valamint azok, akik bírálták az emberek széleskörű tesztelését a COVID-19 miatt, a miniszterelnök szerint most egyetértenek vele.

"Rájöttek, hogy ez megoldás"

- mondta. Szerinte a kormánynak meg kell állapodnia a tömeges tetszeléssel kapcsolatban. A problémát azonban a tesztek hiányában látja.

Richard Sulík (SaS) miniszterelnök-helyettest és gazdasági minisztert hibáztatja a tesztek hiányában, ezért el akarja venni a kompetenciáját a tesztek megvásárlásához és a kormány másik tagját szeretné megbízni ezzel.

"Ezt a kompetenciát el kell vennünk a gazdasági minisztertől, mert csak augusztusban vásárolná meg a teszteket"

- jegyezte meg Matovič.

A tesztelés fontosságát a leginkább érintett régiókban látja. Ugyanakkor, mint állítja, a tesztelés nem lehet önkéntes, mint Trencsénben, mert hatástalannak bizonyult. Példaként Árvát (Orava) említi, ahol elmondása szerint a tavalyi őszi teszt bevált.

"Minden embert tesztelésre kell bírnunk, és akkor ez működni fog"

- mondta a miniszterelnök.

Szerinte az emberek egyelőre csak álmodozhatnak az iskolák megnyitásáról Szlovákiában. Szerinte az új koronavírus brit változatának előfordulása miatt ez nagyon kockázatos lenne.

A miniszterelnök felszólította a nyilvánosságot, hogy tartsa be az úgynevezett "ROR" intézkedéseket, azaz viseljen maszkot, tartsa a távolságot és mosson kezet.

"Ha ezeket az intézkedéseket betartjuk, akkor nem kell lezárást alkalmaznunk. Az emberek rendkívül sokan nem követik az intézkedéseket, különösen otthon"

- mondta.

Hozzászólt Štefan Holý miniszterelnök-helyettes ügyéhez is. Családjával rendszeresen utazik az Egyesült Királyságba, és a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának kivétele alapján decemberben nem kellett megfelelnie a visszatéréssel kapcsolatos intézkedéseknek. Matovič sajnálja, hogy Holý nem ismerte be azonnal az újságíróknak, hogy ilyen kivétel volt.

"Felhívtam, és elmondtam, hogy csak december 13-án alkalmazta ezt a mentességet, azóta nem"

- mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy több mint 500 ember kapott felmentést a hivataltól különböző okok miatt. Matovič kijelentette, hogy ő nem alkalmazott semmilyen kivételt.

Milan Lučanský volt országos rendőrkapitány halála körülményeinek kivizsgálásával kapcsolatban a miniszterelnök értékeli Mária Kolíková igazságügyi miniszter tényszerű és békés kommunikációs hangvételét, és teljes támogatását fejezte ki.

TASR/para