Matovič szilvás lepénnyel ment Brüsszelbe, és 40 milliárd euróval jött haza

2020. július 21. - 10:59 | Belföld

Igor Matovič miniszterelnök kedden reggel érkezett haza a rekordhosszúságú brüsszeli EU-csúcsról, melyen a tagállamok vezetői között megállapodás született az Európai Unió hétéves keretköltségvetéséről és a koronakrízis miatt életre hívott helyreállítási csomagról.

Matovič szilvás lepénnyel ment Brüsszelbe, és 40 milliárd euróval jött haza
Igor Matovič Brüsszelben töltötte az elmúlt hat napot, és elmondása szerint az EU-csúcs nagyon jól sült el (Fotó: TASR)

"Nem jó hírt hoztam Szlovákiának, hanem zseniálisat"

- kezdte a Martin Klus külügyi államtitkár és Eduard Heger pénzügyminiszter társaságában tartott sajtótájékotatóját a kormányfő, aki bejelentette, hogy

a történelmi megállapodás értelmében Szlovákiát a következő hét évben 43,8 milliárd euró illeti az EU-s keretköltségvetéséből, valamint a helyreállítási csomagból.

Matovič szerint a kormánynak most az a feladata, hogy kidolgozza a tervet, ami szerint ki lehet használni a rendelkezésre álló forrásokat. Az évi 6,2 milliárd eurót nem lesz egyszerű elkölteni, hiszen Szlovákia jelenleg "mindössze" 1,5 - 2 milliárd eurót hív le évente az EU-s alapokból. Ezek az arányok jól szemléltetik, milyen rengeteg pénzt jelent ez a következő hét évben.

"Szükségünk van minden koponyára, hogy kitaláljuk, mire használjuk fel ezt a lehetőséget"

- szögezte le a miniszterelnök. Úgy véli, a forrásokból érdemes volna országos óriásberuházásokat finanszírozni, például építeni több "csúcskorházat", vagy mondjuk szennyvíztisztítókkal ellátott csatornahálózatot létrehozni az ország minden településén.

Igor Matovič felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy reformokat és az óriásberuházásokat az indokolja, hogy a pénzt apránként lehetetlen volna elkölteni. Példaként hozta fel, hogy Szlovákiának eddig csupán egyszer sikerült egy év alatt 4,5 milliárd eurót lehívnia az EU-s alapokból, de akkor is óriási hibák történtek, és a pénz egy részét vissza kellett fizetni.

"Ha abban a rendszerben folytatjuk, mint eddig, akkor esélyünk sincs" - nyilatkozta a pénz elköltéséről Matovič.


Mennyi pénzt kap Szlovákia?

7,5 milliárd eurót a helyreállítási csomagból, amit 2021-től 2023-ig lehet elkölteni,

• 2021 és 2027 köuözz 18,6 milliárd eurót az EU-s keretköltségvetésből, amihez még hozzá jön 8 milliárd euró - amit az előző hétéves időszakban nem sikerült lehívni,

• valamint 6,8 milliárd eurós, alacsony kamatú kölcsönhöz férhet hozzá, amit a következő 35 évben kéne törleszteni.


A miniszterelnök szerint ahhoz, hogy fel tudjuk használni a rendelkezésre álló forrásokat, "hatalmas" nemzeti projekteket kell előkészíteni, valamint csökkenteni a bürokratikus akadályokat, és felgyorsítani a közbeszerzések megvalósítását.

Az EU-csúcson sikerült kiharcolni - szlovák kezdeményezésre -, hogy a támogatások esetében ne emeljék fel 25 százalékra az önrész mértékét, így az marad a jelenlegi 15 százalékos szinten. A kormányfő ezt nagy sikerként könyvelte el.

Matovič szerint most a legfőbb cél, hogy a pénz ne legyen szétlopva, mint az előző kormányok idején, és hogy sikerüljön felhasználi a forrásokat, hogy azok ne vesszenek el.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a hétvégén még elég reménytelennek tűntek a tárgyalások, amik szerencsére aztán sikerrel végződtek. Matovič még egy kis kulisszatitkot is elárult a találkozóról.

"Szilvás lepényt vittem a német kancellárnak, mivel megtudtam, hogy nagyon szereti. Nagy sikert aratott a lepény, amiből a franciákat is megkínálta, és nekik is nagyon ízlett"

- számolt be sikeréről a kormányfő. Végül komolyra fordította a szót, és így zárta sajtótájékoztatóját:

"Mindannyiunkra óriási feladat vár, reformokat kell kitalálnunk. Ha ez sikerült, és hét év alatt értelmes módon be tudjuk fektetni ezt a pénzt, akkor Szlovákiában jó lesz élni, és honfitársaink, akik korábban külföldre menekültek, és akikkel Brüsszelben is találkoztam, nyugodtan hazatérhetnek majd"

(parameter)