Matovič a Szlovák Vasúttársaságnál is meghúzta a nadrágszíjat, néhány járatot kénytelenek voltak eltörölni

2022. május 31. - 15:16 | Belföld

Tovább éleződik Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter vitája a kormánykoalíció többi tagjával. Legújabban a vasúti közlekedés került célkeresztbe, amely az Andrej Doležal (Sme rodina-jelölt) által vezetett közlekedésügyi minisztérium alá tartozik. Matovič lényegesen megszabta a finanszírozásukat, spórolni viszont már így sem tudnak nagyon miből – írja a noviny.sk.

Matovič a Szlovák Vasúttársaságnál is meghúzta a nadrágszíjat, néhány járatot kénytelenek voltak eltörölni
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) 363 millió eurót kért a minisztériumtól, végül megelégedett 354 millióval is. A jóváhagyott költségvetés viszont kellemetlen meglepetést okozott, ugyanis azon 330 millió szerepelt. A társaság szerint a kiadások minden pillanatban nőnek, a feltételek viszont az ellenkező irányba haladnak.

A ZSSK idén története legtöbb kilométerét akarja megtenni az elmúlt hét év legkevesebb alkalmazottjával. Tomáš Kováč szóvivő szerint nagyon korlátozottak a lehetőségeik a spórolásra tekintettel a jelenlegi energiaárakra, valamint arra, hogy a gyerekek, nyugdíjasok és az ukrán menekültek díjmentesen utazhatnak, a utazási árak pedig 11 év óta változatlanok.

A vállalat hosszú ideig tartó deficit után 2018-tól nyereséges volt, most pedig minden erejét arra fordítja, hogy nullán maradjon. Hogy ez megtörténhessen, a tavalyi 46 millióról idén 86 millióra kell ugornia az értékesítés összegének, az utasok számának pedig 72 százalékkal kellene nőnie. Több mint felük viszont jogosult lenne az ingyenes utazásra.

Az utolsó megoldás, amihez a ZSSK folyamodhat, hogy megszünteti a járatok harmadát, ezzel ugyanis képes lenne fedezni a kiadásait. Kováč szerint viszont idáig nem szeretnének elmenni. Június 12-től így is változik a menetrend egyes szakaszokon: megszűnik nyolc hétvégi járat, az iskolai regionális gyorsvonat pedig értelemszerűen nem közlekedik majd a nyári szünetben. A korlátozások főként a Pozsony és Zsolna között közlekedő járatokra vonatkoznak, de érintett az Érsekújvár-Pozsony, a Zólyom-Kassa és a Vrútky-Besztercebánya vonal egyes járata is.


(noviny.sk)