Matovič szombat este megtalálta a bűnbakot, aki miatt nem lesz januártól gyerekszolgáltatási bónusz!

2022. szeptember 11. - 11:32 | Belföld

A családtámogatási csomag részét képezi az ún. gyerekszolgáltatási bónusz (krúžkovné), amely a nyár elején elfogadott kormányrendelet szerint 60 eurót tenne ki havonta, ám ez 2023 januárjától, mint ahogyan azt eredetileg tervezték, mégsem vezethető be Igor Matovič pénzügyminiszter szerint.

Matovič szombat este megtalálta a bűnbakot, aki miatt nem lesz januártól gyerekszolgáltatási bónusz!
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Matovič a szombat estéjét annak szentelte, hogy tudassa híveivel ennek okát: SaS.

Egész pontosan azt írta, hogy a törvénycsomag, ami miatt "az SaS szétverte a harmadik kormányt is", részét képezi az említett bónusz, a kormányrendelet által előírt feladatokat az SaS oktatásügyi minisztere, Branislav Gröhling nem végezte el.

"Sajnos a miniszter megtiltotta az alkalmazottainak, hogy a bónusz bevezetésén dolgozzanak. Ciki" - írta.

Gröhling ezeket az állításokat elutasítja.

"A valóság az, hogy az alkalmazottaink észrevételeket tettek hozzá, de Igor Matovič ignorálta őket. A parlamentbe egy elfuserált törvényt hozott, melyen a csalók és spekulánsok kereshetnek" - jegyezte meg.

Ebből pedig egyenesen következik szerinte, hogy az újonnan beálló miniszternek már nem lesz elég ideje erre. Az SaS szerinte cinikusan megjegyezte, hogy ezzel legalább spórolnak a költségvetésnek. Matovič erre úgy reagált, hogy akkor azt a 60 eurót, ami a gyerekszolgáltatási bónusz lett volna, odaadják a családoknak készpénzben.

"A családi pótlékot a júniusi 25 euróról 60 euróra, a gyerekek utáni adóbónuszt pedig 140 euróra emeljük... Igazuk van, mikor azt kérdezik, vajon ki szavazza ezt meg nekünk. No az SaS-esek biztos nem. Állítják, hogy a családoknak ekkora támogatásra nincs szükségük, a költségvetés támogatásának feltételéül pedig a teljes 200 eurós gyerektámogatási csomag megszüntetését szabták. De akkor ki? Nem tudom, de bízom benne, hogy a parlamentben akadnak olyan képviselők, akik csatlakoznak a koalíciós kisebbséghez, és megmutatják, hogy számítanak nekik a családok" - írta.

(parameter/TASR)