Matovič: talán csak szombaton derül ki a kormány végleges összetétele (a lehetséges listával)

2020. március 17. - 19:11 | Belföld

Tovább titkolózik Igor Matovič, lehet, hogy csak szombaton derül ki a végleges kormánylista. Már csak az OĽaNO által jelölt miniszterek esetében vannak kérdőjelek.

Igor Matovič
Fotó: TASR

Igor Matovič ugyan keddre ígérte, hogy bemutatja a pártja által jelölt minisztereket, ez a bemutatás elmaradt. A parlamenti pozíciók elosztásáról szóló tárgyalások után azt sem zárta ki, hogy csak szombaton, a miniszterek kinevezésekor derül ki a végleges lista. „Már ma szerettem volna, de egyben azt is szerettem volna, ha a sajtótájékoztatón ők is velem vannak, a koronavírus miatt azonban ez ma nem volt lehetséges – magyarázta kedden a késést Matovič. – Igyekezni fogok mielőbb bemutatni, de az is lehet, hogy a neveket csak akkor tudjuk meg, amikor a köztársasági elnök kinevezi őket.” Pedig Matovič hétfőn állítólag már a végleges listát adta át Zuzana Čapotová köztársasági elnöknek.

Szerinte a sajtóban megjelent listák már csaknem teljesen jók.

„Még vannak hibák, de már csak minimálisak” - mondta az OĽaNO elnöke.

Az egyik kérdéses poszt a belügyminiszteré. „Láttam Grendel Gábor nevét a sajtóban megjelent listákon, de mivel azt mondtam, hogy nem hozom nyilvánosságra a neveket, mielőtt nyilvánosságra hoznánk, nem kommentálom” - jelentette ki Matovič.

Grendel kinevezése ellen szól, hogy nyomozás folyik ellene egy régi ügyben: Marian Kočner és a Penta befektetési csoport jelentette fel őt banktitok megsértésének vádjával. Grendel még 2011-ben, Daniel Lipšic belügyminiszter szóvivőjeként, a miniszterrel együtt tájékoztatott egy gyanús banki tranzakcióról a Privatbankában vezetett egyik számlán, amiről utólag kiderült, hogy Marian Kočner tulajdonában volt. Az ügyben Lipšic ellen már nem folyik nyomozás, az ügyész azonban röviddel a választás előtt Grendel ellen vádat emelt, majd a pozsonyi ügyészség még a választások előtt visszavonta azt. Habár a vád egy Kočnerhez kézelálló újságíró vallomásán alapszik, a nyomozás még mindig folyik. A belügyminiszteri poszttal kapcsolatban korábban felbukkant Lukáš Kyselica korábbi nyomozó neve is, aki a Gorilla-ügy nyomozását irányította.

Az OĽaNO-s miniszterek közül egyelőre biztosra vehető, hogy Eduard Heger lesz a pénzügy-, Marek Krajčí az egészségügyi, Jaroslav Naď pedig a védelmi miniszter. A kulturális tárca élére várhatóan Natália Milanovát jelöli majd Matovič, a környezetvédelmi miniszter pedig Ján Mičovský lehet. Erre a posztra korábban felmerült Ján Budaj neve is, de ő várhatóan a parlament alelnöke lesz. Nem világos az sem, hogy ki lesz a mezőgazdasági miniszter, itt is két nevet emlegetnek: Marcel Klimeket és Martin Feckót tartják lehetséges miniszternek.

A három kisebb párt esetében már világosak a jelölések. A Sme rodina Štefan Holýt jelöli miniszterelnökhelyettesnek, Andrej Doležal lesz a közlekedési miniszter, Milan Krajniak pedig a szociális ügyi miniszter. A DennikN információi szerink Krajniak egyik államtitkárát az SaS adja: a pártba a Spoluból most visszatért Jozef Mihál kaphatja ezt a posztot. Holý kinevezésével korábban az SaS sem értett egyet.

Az SaS a miniszterelnökhelyettesi posztra Richard Sulíkot nevezte, a külügyminiszter pedig Ivan Korčok jelenlegi washingtoni nagykövet lehet. Az ő szombati kinevezésével is „gond” lehet: mivel jelenleg még az USA-ban tartózkodik, visszatérte után két hétig karanténba kellene vonulnia. A SaS harmadik minisztere Branislav Göhring lesz, aki az oktatásügyet irányítja majd.

(lpj, DennikN)

A Matovič-kormány lehetséges összetétele:

 • miniszterelnök: Igor Matovič
 • pénzügyminiszter (OĽaNO): Eduard Heger
 • egészségügyi miniszter (OĽaNO): Marek Krajčí
 • belügyminiszter (OĽaNO): Grendel Gábor (?)
 • védelmi miniszter (OĽaNO): Jaroslav Naď
 • kulturális miniszter (OĽaNO): Natália Milanová
 • környezetvédelmi miniszter (OĽaNO): Ján Mičovský
 • mezőgazdasági miniszter (OĽaNO): Marcel Klimek/Martin Fecko
 • miniszterelnök-helyettes a törvényalkotás és stratégiai tervezés (Sme rodina): Štefan Holý
 • munka-, család- és szociális ügyi miniszter (Sme rodina): Milan Krajniak
 • közlekedésügyi miniszter (Sme rodina): Andrej Doležal
 • gazdasági miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter (SaS): Richard Sulík
 • külügyminiszter (SaS): Ivan Korčok
 • oktatási miniszter (SaS): Branislav Gröhling
 • regionális fejlesztési és befektetési minisztérium (Za ľudí): Veronika Remišová,
 • igazságügyi miniszter (Za ľudí): Mária Kolíková