Matovič úgy érzi, egy hajóban eveznek az egyházzal

2020. április 8. - 10:11 | Belföld

Igor Matovič miniszterelnök szerdán délelőtt találkozott a katolikus és az evangélikus egyház képviseőivel.

Matovič úgy érzi, egy hajóban eveznek az egyházzal
Fotó: TASR

A találkozót követően azt mondta: "szerettünk volna köszönetet mondani az egyháznak, érezzük, hogy egy hajóban evezünk."

A húsvéti ünnepek alkalmából találkoztak, mivel a kormányfő szavai szerint a mostani más lesz, mint eddig bármikor.

Stanislav Zvolenský, a Szlovák Püspöki Kar vezetője azt mondta a tanácskozás után, tiszteletben tartják a kormány rendelkezéseit.

"Fájdalommal figyeljük a jelenlegi helyzetet, melyben nem tarthatunk nyilvános szentmiséket, de tudatosítjuk, hogy saját és mások egészségének megőrzése érdekében be kell tartanunk a megelőző intézkedéseket" - fogalmazott.

Elmondása szerint tartani fognak ünnepi istentiszteleteket a szükséges számú segítővel a plébániatemplomokban és a székesegyházakban, viszont azok nem lesznek látogathatók.

A Szlovákiai Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, Ivan Eľko a találkozó után úgy fogalmazott: "ma nagyon sok jó dolog történik". Hozzátette, olyan dolgokról van szó, amelyek a koronavírus-járvány előtt nem történtek. Ezekről véleménye szerint nem szabad megfeledkezünk, és a válság utáni időkre is át kell emelnünk.

A templomokat nem zárják be a húsvéti ünnepekre, viszont ugyanolyan higiéniai előírások érvényesek rájuk, mint az üzletekre. Tehát csak maszkban lehet belépni, és biztonságos távolságot kell tartani egymástól. Istentiszteleteken nem lehet részt venni.

(Denník N)

Címkék: Igor Matovič, húsvét