Matovič úgy látja, ha sok lesz a beteg, veszélybe kerülhet a gyártás

2021. január 8. - 21:09 | Belföld

A vállalatok alkalmazottainak tesztelése segíthet megvédeni az embereket a fertőzéstől, egyúttal csökkenteni a betegek számát.

Matovič úgy látja, ha sok lesz a beteg, veszélybe kerülhet a gyártás
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ezen a téren sikeresnek mondható az állam és a magánszféra közötti együttműködés - mondta Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök a nyitrai Jaguar Land Rover Slovakia (JLR) autógyárban tett pénteki látogatásakor. A vállalat 5000 alkalmazottját tesztelte le csütörtökön és pénteken.

A kormány szigorúbb intézkedéseket vezetett be a Nyitrai járásban az új típusú koronavírus-járvány gyors terjedése miatt. A jövő hétfőtől az alkalmazottak csak negatív teszt felmutatása után mehetnek dolgozni.

„A fertőzés megelőzése, az élet és az egészség védelme, valamint a gyárak zavartalan működése céljából van szükség a tesztelésre"

- mondta Matovič.

A miniszterelnök figyelmeztetett, ha túl sokan betegszenek meg, a cégek nem lesznek képesek helyettesíteni őket.

Matovič az általános országos teszteléshez hasonlította az autógyárban végzett szűrést, amit novemberben hiába javasolt. Úgy véli, az állam és a vállalatok együttműködése sikeres modell lehet.

Russell Stephen Leslie, a JLR vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a Nyitrai járásban súlyos a járványhelyzet.

„Figyeltük a helyzet alakulását, és karácsony előtt úgy döntöttünk, lehetővé tesszük minden alkalmazottunknak, valamint az összes partnercégünk dolgozójának az önkéntes tesztelést"

- mondta Leslie.

A járványügyi intézkedések, például az arcmaszk viselése, a szigorú higiénia szabályok betartása és a távolságtartás mellett a vállalat átszervezte az étkeztetést az üzemi konyhán, átütemezte a szüneteket, és lehetővé teszi az otthoni munkavégzést. Az igazgató tájékoztatása szerint a vállalat felkészült a következő két tesztelésre is.

A Nyitrai járás települései azért döntöttek a tömeges tesztelés mellett, mert a régióban válságosra fordult a járványhelyzet. A nyitrai kórházak kapacitásuk határához érkeztek elérték. Hétfőtől az egész járás területén szigorú kijárási korlátozás lép életbe. Hét napnál nem régebbi, negatív koronavírus-teszt nélkül nem lehet sem munkába menni, sem a természetben járni, csak a legközelebbi élelmiszerüzletbe, drogériába vagy gyógyszertárba lehet elmenni. A rendőrség néhány napja szigorúbban ellenőrzi a kijárási korlátozás betartását.

TASR

Címkék: Igor Matovič