Matovič úgy tudja, a koalíciós pártok egyike tárgyalt az ellenzékkel a főügyészjelöltekről

2020. november 29. - 16:59 | Belföld

A TV Markíza vasárnapi Na telo című műsorának Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő, Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes, valamint Ladislav Kamenický (Smer-SD) ellenzéki képviselő volt a vendége. A műsor témája a főügyészválasztás és a járványügyi intézkedések voltak, valamint szóba került az iskolanyitás és a diákok tesztelése is.

Matovič úgy tudja, a koalíciós pártok egyike tárgyalt az ellenzékkel a főügyészjelöltekről
Fotó: TASR

Azt követően kerülhet sor a főügyészválasztásra, miután megegyezés születik a koalíción belül azzal kapcsolatban, hogy melyik jelöltet támogatják. Ezt Igor Matovič kormányfő jelentette ki. A miniszterelnök ezt azzal is magyarázza, hogy az információi szerint a koalíciós pártok egyike tárgyalt a főügyészjelöltekről az ellenzékkel, azt azonban nem pontosította, hogy kiről van szó és részletezni sem akarta az ügyet.

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes a járvány megfékezését célzó intézkedésekkel kapcsolatban elmondta, a pártja támogatja a közösségi tesztelést, például szociális otthonokban, illetve olyan településeken, ahol gócpont alakult ki.

Remišová hangsúlyozta, prioritást élvez, hogy a gyerekek mielőbb visszatérhessenek az iskolapadokba. Ezzel kapcsolatban Matovič elmondta, az iskolák azt követően nyithatnak meg, hogy a fenntartók eldöntik, biztosítják-e a diákok tesztelését, december 7-től pedig az állam megtéríti a tesztelés költségeit, valamint szükség esetén a szervezésben is segít.

Egyelőre nem pontosították, hogy milyen módon tesztelnék a diákokat. PCR-tesztelés is végezhető az iskolákban, ha gargalizálással vesznek mintát, így az egész osztály egyetlen mintaként lenne értékelve. Ha fertőzést észlelnek az osztályban, antigénteszttel szűrnének minden gyereket. A miniszterelnök szerint egy ilyen megoldás kényelmesebb lenne a gyerekek számára.

Ladislav Kamenický ellenzéki képviselő azt bírálta, hogy a jelenlegi kormánynak két alteratívája van a járványügyi helyzet kezelésére – a kemény lockdown vagy a tesztelés. Kamenický szerint hiba volt, hogy a tömeges tesztelés után azokat, akiknek pozitív lett az eredményük, nem tesztelték újra PCR-teszttel. A képviselő szerint a jelenlegi statisztikai adatokból szinte semmi nem derül ki.

Kapcsolódó cikk:
Matovič szerint ha nem életek forognának kockán, szóba jöhetnének személyi változások

(TASR)