Matovič újabb módját találta ki a diákok tesztelésének, gargalizálással történő mintavételt indít

2020. december 6. - 18:25 | Belföld

A hét folyamán Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök kísérleti projektet akar indítani a COVID-19 betegség kapcsán. Egy gargalizálással történő együttes mintavételi folyamatról van szó, írta a közösségi hálón.

Matovič újabb módját találta ki a diákok tesztelésének, gargalizálással történő mintavételt indít
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

A folyamatot a következőképpen írta le:

„A gyerekek sós vízzel gargalizálnak, majd egy pohárba köpik a vizet, amit aztán egyesével az osztály közös poharába öntenek.”

Amennyiben negatív eredmény születik, az adott osztályban tovább folyhat az oktatás. Ellenkező esetben, az eredmény azt jelenti, hogy az osztályban legalább egy gyermek pozitív. Ekkor pedig három lehetséges megoldás lenne.

„Vagy karanténba helyezzük az egész osztályt, vagy antigén tesztet végzünk mindannyiukon, vagy pedig PCR-tesztet csinálunk”

– írta Matovič, majd megjegyezte, ezek kombinációja is lehetséges. A pontos menetet a szakemberek a következő napokban határozzák meg.

A miniszterelnök rámutatott, az említett gargalizálós megoldás csupán azokban a régiókban megvalósítható, ahol alacsony a fertőzés száma.

„Olyan régióban, ahol magas a fertőzésszám, előfordulhat, hogy minden második, vagy akár minden osztály tesztje pozitív eredményt mutat. Ez pedig a laboratóriumi kapacitás túlterheléséhez vezetne”

– húzta alá.

Egyelőre két nagy általános iskolában zajlik majd ez a tesztelési mód.

A hétvégén egyébként megkezdték az egyes iskolák antigén tesztelését.

(sme.sk)