Matovič újabb országos tesztelést akar, közben nekiment a "kisgyerekként viselkedő" gazdasági miniszternek. Volt járványterv, de már fityfenét van

2020. november 23. - 15:13 | Belföld

A miniszterelnök nem türtőztette magát és kemény szavakkal illette Richard Sulík járványügyi tervét, közben meg kiderült, hogy az egészségügyi tárca ma kiszivárgott javaslata sem egy végleges anyag.

Matovič újabb országos tesztelést akar, közben nekiment a "kisgyerekként viselkedő" gazdasági miniszternek. Volt járványterv, de már fityfenét van
Fotó: TASR

Igor Matovič szerint az SaS-es koalíciós kollégája, aki egyben a kormányának a gazdasági minisztere egy "kisgyerek". A kormányfő úgy véli, Richard Sulík hétfőn ismertetett járványügyi elképzelése úgy született, hogy valamit lekoppintott a csehországi óvintézkedésekből, és van, amit az egészségügyi minisztérium anyagából ollózott ki.

Egy fityfenét van tervünk - szögezte le Matovič. Azt állítja, a kormányfő hogy Sulíkot nem azzal bízta meg, hogy egy komplett tervet készítsen el, hanem hogy dolgozza ki a közösségi tesztelés alternatíváját, ami meg nem történt meg.

Ahogy arról már beszámoltunk, hétfőn nyilvánosságra került két részletesen kidolgozott javaslat, ami azt vázolja fel, milyen ütemterv alapján reagáljon az ország a koronavírusos helyzetre.

Kiderült, az egészségügyi minisztérium által felvázolt jelzőlámparendszer, amit a tárca vezetőjének, Marek Krajčínak kellett volna ma ismertetnie a válságstáb ülésén, egy elavult, régi változat, ezért már nem aktuális. A miniszter elmondása szerint az anyagot még ki kell egészíteni. Richard Sulík is hétfőn mutatta be az Egészségszemafornak (Semafor zdravia) keresztelt járványügyi tervezetet, mert Matovič miniszterelnök közel két héttel ezelőtt kérte erre őt. Most a kormányfő ez utóbbi anyagot döngölte a földbe, azzal, hogy az csak egy gyerekes fércmű, ami "felelőtlen", és az "a pokolba vezet". A miniszterelnök úgy véli, az a legnagyobb baj vele, hogy a Sulík-féle tervezet szinte csak a regionális helyzettel foglalkozik, az országos kritériumokkal nem.

Matovič szerint ettől még decemberben sor kerül az országos tesztelésre. A legutóbbi, mintegy 458 települést érintő hétvégégi felmérés iránt alacsony volt az érdeklődés. A miniszterelnök szerint ez azt mutatja, hogy ha tömeges lesz a tesztelés, "az nem lehet önkéntes".

(denníkn/para)