Matovič újfent beleállt az egészségügyi miniszterbe, szerinte kudarcot vallott az emberek motiválásában az oltásra

2021. október 17. - 13:49 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter kiállt Marek Krajčí (OĽaNO) korábbi egészségügyi miniszter mellett, és újfent beleállt Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) jelenlegi tárcavezetőbe.

Matovič újfent beleállt az egészségügyi miniszterbe, szerinte kudarcot vallott az emberek motiválásában az oltásra
Fotó: TASR

Matovič vasárnap a TA3 V politike című műsorában elmondta, hogy figyeli Lengvarský lépéseit, aki véleménye szerint kudarcot vallott abban, hogy motiválja az embereket az oltásra. Az egészségügyi miniszter leváltása viszont egyelőre nem téma. „A harmadik hullám kezdetén ez felelőtlenség lenne” – jegyezte meg Matovič.

Arra a kérdésre, hogy idén is lesz-e a tavaly őszihez hasonló országos tesztelés, Matovič azt válaszolta, hogy ennek eldöntését az egészségügyi minisztériumra bízza. Marek Krajčí volt egészségügyi miniszter is bírálta utódját, szerinte kevésbé vannak kihasználva az antigén- és PCR-tesztek, ezért az emberek masszív tesztelésére szólított fel.

A legfrissebb adatok szerint szombaton 1735 személy PCR-tesztje mutatott ki fertőzést, miközben a pozitivitási arány kis híján eléri a 20%-ot. Jelenleg 963 személyt kezelnek kórházban, míg az elhunytak száma 13-mal nőtt.

Mégis hogyan lehetne motiválni az embereket az oltásra? Matovič szerint már így is itt van a közvetítői bónusz, amit azok kaphatnak, akik meggyőznek másokat az oltásról. A pénzügyminiszter már semmilyen speciális kiadással nem számol a vakcina népszerűsítését illetően, a minden beoltottnak szánt esetleges 100 eurós juttatással sem. Emellett a vakcinalottó október végén véget ér.

„A lakosság 43 százaléka van beoltva, ami rettentően kevés. Felhívtam már rá a figyelmet, de semmi sem változott”

– tette hozzá Matovič, aki az ellenzéki politikusokat is ludasnak látja a dologban. Szerinte ugyanis hadjáratukkal főként az időseket, tehát a rizikós csoportba tartozókat tántorítják el az oltástól.

Arra a kérdésre, hogy támogatná-e a veszélyhelyzet bevezetését, Matovič nem válaszolt – mint mondta, ezzel a témával még senki sem fordult hozzá. Vladimír Lengvarský a Nový Časnak adott interjúban elmondta, hogy a kormánykoalíció nem támogatja a veszélyhelyzet bevezetését.


(aktuality.sk)