Matovič üvözli a PS/Spolu és a KDH együttműködését, Kiska viszont hiányol valamit

2019. július 10. - 14:48 | Belföld

Az OĽaNO mozgalom minden olyan aktivitást üdvözöl, amely elősegíti, hogy a parlamenti választások után ne legyen a kormány tagja sem a Smer-SD, sem az SNS, sem az ĽSNS. Richard Sulík, az SaS vezetője ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy koalícióra csak a választások után szoktak lépni. Az OĽaNO és az SaS a három parlamenten kívüli párt, a Progresszív Szlovákia (PS), az Spolu és a KDH szerdai megállapodására reagáltak.

Matovič üvözli a PS/Spolu és a KDH együttműködését, Kiska viszont hiányol valamit
Michal Truban (PS), Miroslav Beblavý (Spolu) és Alojz Hlina (KDH)

„Minden, ami hozzásegít ahhoz, hogy a parlamenti választások után ne kormányozhasson az egyik említett párt sem, Szlovákia javát szolgálja” – fogalmazott Matúš Bystriansky, az OĽaNO szóvivője.

Sulík ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az emberek és nem a politikusok döntenek arról, ki kormányozzon. „Az SaS tisztességes és felkészült párt. Világosan meghatároztuk, milyen megoldásokat kínálunk, és tudjuk, kikkel érhetjük el ezeket. Ehhez nem kell megállapodásokat aláírni, ehhez a választók megfelelő támogatása kell” – fűzte hozzá.

Az alakulóban lévő Za ľudí (Emberekért) párt vezetőjeként Andrej Kiska volt köztársasági elnök ugyancsak üdvözli a három párt együttműködését, meglepte viszont az, hogy a megállapodás, melyet aláírtak, nem tartalmazza azt, hogy kizárják a Smerrel, az SNS-szel és az ĽSNS-szel való együttműködést. Ezt ugyanis szavai szerint Kiska elvárja majdani partnereitől.

"Az elejétől fogva hangsúlyozom, hogy az egész demokratikus ellenzéknek meg kell mutatnia, hogy képes együttműködni, kész átvenni a felelősséget az ország irányításáért, hogy Szlovákia visszakerülhessen az emberek kezébe" - húzta alá Kiska, aki egyúttal bízik abban, hogy három dolgot leszögeznek: egyrészt hogy a Smerrel vagy "klónjaival", az SNS-szel vagy a szélsőségesekkel kormányozzanak, hogy a prioritásaik az egészségügy, az oktatásügy, az igazságosság és a korrupció elleni harc lesznek, illetve hogy a kölcsönös kommunikációjuk igazságos és tisztességes lesz.

A három parlamenten kívüli párt, a PS, a Spolu és a KDH tagjai által a választások előtti együttműködésről kötött megállapodás két konkrét kötelezettségvállalást tartalmaz. A pártok képviselői megegyeztek, hogy a választási kampány során nem fogják támadni egymást, illetve hogy a jövőbeni kormányprogram prioritásait tekintve a közös pontokra fognak összpontosítani.

(TASR)