Matovič: Vagy jön az ország teljes lezárása, vagy az emberek tesznek ellene valamit

2020. október 21. - 12:15 | Belföld

Igor Matovič kormányfő szerdán bejelentette, hogy az ország teljes lezárása fenyeget.

Matovič: Vagy jön az ország teljes lezárása, vagy az emberek tesznek ellene valamit
Fotó: TASR

A miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tartott sajtótájékoztatót, amelyen kijelentette, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetet illetően két eset jöhet számításba: az ország teljes lezárása, vagy pedig tesznek valamit az emberek azért, hogy ezt elkerüljék.

Matovič elmondása szerint Szlovákiában a járványügyi helyzet a „csehek útjára” lépett, és attól tart, hogy ha nem teszik meg a nehéz lépéseket, akkor az elkövetkező hetekben ezrekkel nőhet az új fertőzöttek száma.

„Ha nem húzzuk be a kéziféket, olyan sorsra jutunk, mint Csehország, vagy mint az olaszországi Bergamo tavasszal, ahol végezetül arról döntenek majd, hogy kit mentsenek meg és kit ne”

– jelentette ki Matovič.

A kormányfő szerint a járványügyi szakértőkön múlik, hogy az országos tesztelést vagy a teljes lezárást lépjük-e meg. Ez függ a résztvevők biztosításától is a tesztelésen.

„Arról döntenek majd, hogy elégséges lesz-e az országos tesztelés azok nélkül, akik megtagadják a tesztelést, vagy a teljes lezárás a megoldás” – tette hozzá a miniszterlnök, aki szerint a lockdown a legutolsó megoldás. Matovič szerint Marek Krajčí egészségügyi miniszter amellett van, hogy minél hamarabb behúzzák a kéziféket.

Amennyiben megtörténne az ország teljes lezárása, Matovič szerint bezárnának mindent, ami nem nélkülözhetetlen az ország infrastruktúrája számára, emellett szigorú korlátozásokat vezetnének be az emberek mozgását illetően is. A kormányfő szerint legalább három hétig tarthatnának a korlátozó intézkedések. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ez idő alatt megközelítőleg 2 milliárd euróra nőhet az ország gazdasági vesztesége.


TASR/para