Matovičcsal együtt Sulík is távozhat? Gröhling szerint nincs ilyen opció

2022. augusztus 16. - 12:18 | Belföld

A kormányválság lehetséges megoldásaként nem hangzott el az a javaslat, hogy Igor Matovič, az OĽaNO, valamint Richard Sulík, az SaS elnöke is távozzon a kormányból - jelentette ki Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter keddi sajtótájékoztatóján. Gröhling nem látja értelmét ilyen lépésnek, és megismételte az SaS kifogásait Matovičcsal kapcsolatban.

Matovičcsal együtt Sulík is távozhat? Gröhling szerint nincs ilyen opció
Fotó: TASR - archív

Veronika Remišová, a Za ľudí elnökének felhívására, hogy az SaS tavaszig maradjon a kormányban, és Richard Sulík gazdasági miniszter ne meneküljön el az energiaválság és a közelgő tél miatt, Gröhling azzal reagált, hogy a Za ľudí már hónapok óta nem mer szembeszállni Matovičcsal, és nem Sulíkhoz kellene felhívásokat intéznie. Szerinte a koalíciónak a helyreállítási terv megvalósításával és a többi kihívással kellene foglalkoznia. „Egész Európa az energiaválsággal van elfoglalva, csak mi foglalkozunk ismét Matovičcsal” – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogyan készül a távozására, ha letelik az SaS ultimátuma, Gröhling azt válaszolta, hogy a választóktól kapott felhatalmazást és a minisztériumban mindenki rendesen végi a munkáját. „Egyelőre minden rendesen működik. Bízom benne, hogy győz a józan ész” – tette hozzá.

A kormánypártok szombaton (augusztus 20.) találkoznak ismét a Bôrik kormányszállóban. A találkozót Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő hívja össze, az SaS és az OĽaNO azonban továbbra is az ún. családtámogatási csomag miatt vádaskodik.

Az SaS azt állítja, nem is állt módjában megvétózni a csomagot. Emlékeztetett, hogy az OĽaNO elnöke nyilvánosan kijelentette, az SaS nem vétózhatja meg a törvénycsomagot, mert az összhangban van a kormány programnyilatkozatával. Az OĽaNO viszont nevetségesnek tartja, hogy Sulík azért nem emelt vétót a törvény ellen, mert attól tartott, hogy azt nem fogadják el a koalíciós partnerek. Az OĽaNO emellett azt is kijelentette, hogy az SaS a csomagról való szavazás előtt nem figyelmeztetett, hogy bejelenti a kilépését és ezzel szétveri a kormányt.

Az SaS az elnöki vétó megtörése, vagyis a Matovičov-csomag ismételt parlamenti elfogadása után felmondta a koalíciós szerződést, és Matovič távozását követeli a kormányból. Ha erre augusztus végéig nem kerül sor, az SaS miniszterei távoznak. A liberális párt visszautasítja, hogy az egész kormányválság Sulík és Matovič személyes konfliktusa. Az OĽaNO felszólította az SaS-t, hogy tegyen egy lépést hátra.


(TASR)