Matovičék bemutatták az új állami elsősegély-programot, másfélszeresére nő a forgalomkiesésért járó kompenzáció!

2020. október 14. - 12:36 | Belföld

November 1-jétől igényelhetik az ún. állami elsősegélyt a munkáltatók, beleértve az egyéni vállalkozókat is.

Matovičék bemutatták az új állami elsősegély-programot, másfélszeresére nő a forgalomkiesésért járó kompenzáció!
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Azok a munkáltatók, akiknek a forgalma igazolhatóan legalább 20%-kal visszaesik, különböző mértékű kompenzációra jogosultak. 20%-os visszaesésnél ez az összeg jelenleg alkalmazottanként 180 euró, 40%-nál 300, 60% esetében 420 és 80%-os visszaesésnél 540. Ezek az összegek azonban a másfélszeresükre nőnek: 270 / 450 / 630 / 810 €-t tesznek majd ki alkalmazottanként 20, 40, 60 és 80%-os forgalomvisszaesés esetén. Ezzel élhetnek az alkalmazotta(ka)t foglalkoztató egyéni vállalkozók (SZČO), de azok is, akiknek nincs alkalmazottjuk, de visszaesett a forgalmuk.

Az ún. Kurzarbeit 880 euróról 1100 euróra nő maximálisan, függően a dolgozó eddigi bérétől. Az összeget eddig a bruttó bérből és nem a munka teljes költségéből számolták, ez következik most, ami azt jelenti, hogy az állam hozzájárul a járulékokhoz is. Ezt az összeget azok a munkáltatók igényelhetik, akiknek ugyan nem kell bezárniuk a járványintézkedések miatt, de a forgalmuk így is csökkent.

Akiknek be kell zárniuk, azok esetében a maximálisan igényelhető összeg nem változik, továbbra is 1100 euró, ugyanakkor itt is érvényes, hogy a munka teljes költségéből számolható ki a 80%-os állami kompenzáció, ami ezúttal is azt jelenti, hogy az állam hozzájárul a járulékokhoz is, ezáltal többen igényelhetnek magasabb összeget.

Igor Matovič miniszterelnök ennek kapcsán elmondta, hogy ez mind kombinálható is. Mondott egy példát, miszerint egy bezárt étterem igényelheti dolgozói után a 80%-os bértámogatást, 10%-ot a forgalomcsökkenésért és a bérlet felét a gazdasági minisztériumtól.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter közlése szerint aki esetleg kimaradna ebből, mert tartozása van a járulékokat illetően, annak meg kell egyeznie a biztosítóval egy fizetési naptárról, és miután az első részletet befizette, szintén igényelheti a kompenzációt.

Bevezeti a kormány az ún. Covid-pótlékot azon egészségügyi dolgozók és a szociális otthonok munkatársai számára, akik munkahelyükön fertőződnek meg.

Matovič szerint havonta 200 millió euróba kerülnek majd ezek az intézkedések a kormánynak.

(Denník N/SME)