Matovičék bizalmatlansági szavazást kezdeményeznek a kormánnyal szemben

2023. december 7. - 08:49 | Belföld

A Slovensko mozgalom tagjai megkezdték a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges aláírások gyűjtését, hogy bizalmatlansági szavazást kezdeményezhessenek a kormánnyal szemben. Ezzel arra reagálnak, hogy a kormány meg akarja szüntetni a Speciális Ügyészi Hivatalt.

Matovičék bizalmatlansági szavazást kezdeményeznek a kormánnyal szemben
Fotó: Cséfalvay Á. András

A mozgalom szerint a kormány „előre megfontolt szándékkal merényletet követ el a jogállamiság ellen". Állításuk szerint a kormány célja az, hogy büntetlenséget garantáljon azoknak a kormányközeli személyeknek, akiket korrupcióval, bűnözői csoport létrehozásával és hivatali jogkörrel való súlyos visszaéléssel gyanúsítanak.

A Slovensko mozgalom szerint komoly történelmi érdemei vannak a Speciális Ügyészi Hivatalnak a korrupció leleplezésében, és most a kormány likvidálni akarja a hivatalt. „Gyorsított eljárás keretében, hozzászólások és a szakértői vita lehetősége nélkül fogja ezt megtenni" – mutatott rá a mozgalom.

„Az igazságszolgáltatás egyik legfontosabb pillérének szándékos megtámadásával a jogállamiságot bontja le a kormány, emiatt pedig nem alkalmas az ország vezetésére. Ezért is kezdünk aláírásgyűjtésbe, és kezdeményezünk bizalmatlansági szavazást a kormány ellen" - közölte a Szlovákia mozgalom.


TASR