Matovičék elutaztak Ciprusra, hogy megüzenjék Haščáknak: "A mulatságnak és a büntetlenségnek vége!"

2020. február 17. - 07:40 | Belföld

Az OĽaNO elnöke vasárnap röviddel ebédidő előtt közölte a sajtóval, hogy fél kettőtől sajtókonferenciát tart Cipruson. Értelemszerűen ekkor már senki nem utazhatott el utána, az ő célja viszont az élő bejelentkezés volt az épület elől, ahol a Pentához köthető cégek székhelye található, majd elmagyarázta, hogyan emelt ki a Penta 400 millió eurót a szlovák egészségügyből. 

Matovičék elutaztak Ciprusra, hogy megüzenjék Haščáknak: "A mulatságnak és a büntetlenségnek vége!"
Igor Matovič, Lukáš Kyselica és Eduard Heger

Hasonló akciót Matovič és OĽaNO-s társai egyszer már végrehajtottak Cannes-ban, amikor Ján Počiatek villájára januárban kiragasztottak egy papirost, melyen az állt, hogy az ingatlan a szlovák állam tulajdona lesz.

Ciprusra ezúttal Eduard Heger és Marek Krajči kísérték el, akikkel együtt Matovič megígérte, hogy lecsukatják Jaroslav Haščákot, a Penta vezérét.

Az ok, hogy annak idején Matovič szavai szerint a Penta 400 millió eurót emelt ki a Dôvera egészségügyi biztosítóból annak másik részvényesével, Juraj Širokýval együtt, megkerülve a törvényt, amely akkoriban tiltotta a biztosítók számára a nyereségtermelést. Ehhez egy könyvelési műveletre volt szükségük, melyen keresztül ezt megengedhették.

Ahhoz, hogy a biztosítónak, azonnal rendelkezésére álljon a pénz, és azt Ciprusra küldhesse, kölcsönt vett fel a Dôvera könyvelési értékének felére. Akkoriban a biztosítónak néhány tízmilliós nyeresége lehetett, több százmillió euró viszont nem állt rendelkezésére, ráadásul hogyha azt mind elküldte volna osztalékként Ciprusra, az állam mintegy 80 millió eurót már le is csípett volna belőle.

Matovič mindezt kiegészítette azzal, hogy évente Szlovákiában 5 ezer olyan ember hal meg feleslegesen, ilyen módszerek miatt, ami a Smer-kormányok 12 éve alatt már 60 ezret jelent. Mindeközben csaknem ő is sírva fakadt.

Az OĽaNO politikusai egy levelet dobtak a Penta cégeinek postaládájába, melyen az állt: "Haščák úr, a mulatságnak és a büntetlenségnek vége."

A párt listájának harmadik helyén indul Lukáš Kyselica, aki korábban a Gorilla-nyomozócsoportot vezette, de hét éven keresztül nem jutottak el konkrét gyanúsításig. Tavaly előkerültek a Gorilla-ügy hangfelvételei, de még azóta sem történt ilyen irányú előrelépés.

(Denník N)