Matovičék folytatnák a káoszt a parlamentben, de egyelőre ez sem sikerül nekik

2023. május 29. - 10:17 | Belföld

Rossz napirenddel kérték az OĽaNO képviselői a rendkívüli parlamenti ülés összehívását, olyan törvényjavaslatok is bekerültek, amelyeket az előterjesztők visszavontak. A 92. ülés hétfőn reggel kilenckor kezdődött volna, az OĽaNO a javított programmal kérte a 93. összehívását, a házelnök 10 órára tette a kezdést.  Az előző ülés vége, múlt héten csütörtökön káoszba fulladt. Nem sikerült azonban a 93. ülés megnyitása sem, két alkalommal sem sikerült a szükséges 76 képviselő jelenlétét biztosítani az ülésteremben.

Matovičék folytatnák a káoszt a parlamentben, de egyelőre ez sem sikerül nekik
Fotó: TASR

Káosszal zárult a parlament 91. ülése múlt héten csütörtökön, káosszal kezdődött a 92. is, amit az OĽaNO képviselőinek kérésére hívott össze Boris Kollár házelnök. Igor Matovič pártja a 91. ülésről megmaradt javaslatok tárgyalását szerette volna befejezni, de nem sikerült a napirend összeállítása: olyan javaslatok is belekerültek, amelyeket a képviselők már korábban levettek a napirendről. A napirend javaslatát az ülés összehívójának kell összeállítania, vagyis ebben az esetben Matovič pártjának.

Az OĽaNO hétfőn reggel kezdeményezte az újabb rendkívüli ülés összehívását, feltehetően már a helyes napirenddel. Igor Matovič pártelnök azzal vádolja korábbi párttársait és koalíciós partnereit, hogy antidemokratikus módon megakadályozták a törvényjavaslataikról való szavazást. Az ülés megnyitására tett első kísérlet sikertelen volt, nem volt elég képviselő a teremben.

„A törvényjavaslatokról való szavazás megakadályozása a májusi ülésen nem a demokrácia, sem pedig a szabadság és a szolidaritás jele volt” – üzent a Demokraták, valamint a Szabadság és Szolidaritás pártoknak Matovič.

A Demokraták szerint azonban Matovič a Smer és a olyan javaslatokat is besorolt a napirendre, amelyek tárgyalását a parlament már megállította, az egyik ráadásul megszüntetné a különleges ügyészséget.

„Azzal vádolnak, hogy nem akarom módosítania 363-as paragrafust – ami természetesen hazugság – ők azonban a rendkívüli ülése első pontjára teszik araba javaslatát, amely gyakorlatilag megszüntetné a különleges ügyészséget?” – tette fel Matovičéknak a kérdést Juraj Šeliga, a Demokraták parlamenti képviselője.

Šeliga szerint Taraba megszüntetné az „együttműködő vádlott” intézményét is, amivel leállítaná a szinte az összes eljárást a komoly korrupciós ügyekben, mivel azok többsége éppen az „együttműködő vádlottak” vallomásain alapul.

A Demokratákkal is kevesen voltak Matovičék

Az ülés megnyitása hétfőn kétszer is kudarcba fulladt, első alkalommal 70, a második kísérletnél pedig csak 68 képviselő volt jelen a szükséges 76 helyett. Pedig az ülés megnyitását lehetővé tették volna a Demokraták képviselői is, Eduard Heger képviselőinek többsége igazolta jelenlétét az ülésen. Az OĽaNO-n és a Demokratákon kívül a Sme rodina képviselőin kívül csak néhány szélsőséges képviselő prezentált, ami kevés volt a megnyitáshoz, a Smer, a Hlas és az SaS képviselői bojkottálták a rendkívüli ülést. A képviselők holnap (kedd) reggel újra megpróbálják megnyitni a

89 szavazattal állították mega káoszt

Csütörtökön ugyanis Anna Zemanovának, az SaS frakcióvezetőjének javaslatára szavazták meg az ülés berekesztését, és a befejezetlen törvényjavaslatok elhalasztását a júniusi ülésszakra. Zemanová arra hivatkozott, hogy a parlamentben teljes a káosz, ezért jobb lenne, ha nem is szavaznának a törvényjavaslatokról. Az SaS frakcióvezetőjének javaslatát csaknem alkotmányos többség, 89 képviselő szavazta meg. A javaslatot az OĽaNO és néhány szélsőséges képviselő kivételével szinte mindenki megszavazta, a Sme rodina képviselői is, Boris Kollár pártját azonban Matovič általában nem hibáztatja.

- lpj -