Matovičék képviselője bedobta a törölközőt, elege lett "az orbáni nacionalizmus tolerálásából"

2022. július 28. - 12:05 | Belföld

Juraj Krúpa parlamenti képviselő kilép az OĽaNO képviselői klubjából. Ezt a közösségi hálón jelentette be.

Matovičék képviselője bedobta a törölközőt, elege lett "az orbáni nacionalizmus tolerálásából"
Fotó: TASR

Krúpa azt kifogásolja, hogy a mozgalom az eredeti értékeitől az ultrakonzervativizmus irányába mozdult el. Emellett teljesen elfogadhatatlannak nevezte azokat az elképzeléseket, hogy ha nem sikerül megoldani a kormányválságot, kisebbségi kormány folytathatná, „mindenféle bűnözők, szélsőségesek és fasiszták” külső támogatásával.

„Ennek a négyes koalíciónak az egyik kulcsfontosságú pillére volt a demokratikus értékek védelem, és erről az OĽaNO-ból való távozásom után sem teszek le. Azt viszont elvből elutasítom, hogy a kormányzó hatalom közelébe engedjük a szélsőségeseket és ezzel legitimáljuk őket. Ez korrodálja a demokratikus értékrendszert, amire ezt a négypárti koalíciót építettük, és ebben nem vagyok hajlandó részt venni” – jelentette ki Krúpa.

Azt is hozzátette, nem közösködhet olyanokkal, akik a járvány elleni intézkedések alatt akasztófákat akartak építeni az emberéleteket mentő egészségügyi dolgozók házánál és kivégzőosztagok felállításával fenyegetőztek.

Krúpa kijelentette, ráébredt, hogy az OĽANO már nem az, ami 2020-ban volt. „Bő két év alatt számtalanszor módosította az értékrendjét és elárulta azokat az alapelveket, amelyek miatt annyian szavaztak rá a választáson. Ultrakonzervatív lett az a mozgalom, amely toleranciát hirdetett a különféle nézetekkel és irányzatokkal szemben” – folytatta Krúpa.

Szerinte a mozgalom parlamenti frakciója a korrupció helyett úgymond a „liberális pokol” ellen kezdett harcolni.

„Meglepő módon a frakció elkezdte tolerálni az 'orbáni nacionalizmus' elemeit, és a szélsőségesekkel kokettál. Azokkal a szélsőségesekkel, akik a járvány nehéz évei alatt, a magas infláció, az energiaválság és az Ukrajna elleni orosz agresszió idején folyamatosan a kormány megbuktatásán és hitelének aláásásán dolgoznak” – jelentette ki.

Az ultrakonzervativizmus kicsúcsosodásának tartja, hogy az OĽaNO-frakció kormányválság idején már elképzelhetőnek tartja a kisebbségi kormányzást különféle bűnözők, szélsőségesek és fasiszták ad hoc támogatásával. „Számomra vörös vonal a kormányzás folytatásáról gondolkodni ilyen elfogadhatatlan körülmények mellett, ezt nem tudom megemészteni” – tette hozzá.

Az OĽaNO-frakcióból már többen kiléptek, Krúpa távozásával 47 főre apad a képviselői csoport. Elsőként Martin Čepček távozott, még tavaly nyáron. Az OĽaNO szerint Čepček nem tartotta magát a koalíciós szerződéshez és rendre ellenzéki javaslatokat is megszavazott. 2021 októberében Ján Krošlák távozott, tiltakozásképpen Igor Matovič OĽANO-elnök módszerei és stílusa ellen. Idén januárban Ján Mičovský lépett ki, mondván, nem ért egyet azzal, ami a földművelési minisztériumban zajlik. Legutóbb Romana Tabákot és Katarína Hatrákovát zárták ki a frakcióból, mert a parlamenti szavazás során nem támogatták Robert Fico (Smer-SD) kiadását az igazságszolgáltatásnak.


(TASR)

Címkék: Juraj Krúpa, OĽaNO